home
asdsa
támogatóink

A napfény íze bajor krémben

2013. 05. 28.

A bavarois (ejtsd bávároá) angol krémből vagy zselatinnal megkötött gyümölcspépből, tejszínhabbal (crème fraîche-sel) vagy tojásfehérjehabbal készülő, hidegen tálalt édesség. Eredetileg önálló édességként tálalták, napjainkban viszont egyre több cukrászsüteményt és…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország gyümölcsök desszertek átlagos költségvetésű

Bársonyos fekete arany

2013. 05. 23.

A Fondant au chocolat (ejtsd fondan o sokolá) egy lágy, olvadós szerkezetű csokoládés édesség, mely akkor viseli büszkén nevét, ha külseje ropogós, míg belseje folyós-olvadós. Sokszor a belső nem olvadós, a külső pedig nem ropogós… Ha így alakul, nem kell pánikba esni; az a…

+tovább olvasom

1 komment

Címkék: klasszikus desszertek Île-de-France

Póréhagymás quiche, gyógyír négy évszakban

2013. 04. 29.

A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen alapeleme a vöröshagyma. Másként van ez Franciaországban. Ott ha hagyma, akkor leginkább póréhagymára asszociálnak. Merő feltételezés és lehet, hogy csupán csak szavakkal való zsonglőrködés, de még az is megeshet, hogy a…

+tovább olvasom

4 komment

Címkék: franciaország klasszikus zöldségek főételek húsok tejtermékek átlagos költségvetésű

Grófok eledele - csőben sült krumpliomlós

2013. 04. 05.

A hangzatos nevet viselő francia tejszínes burgonya egyfajta rakott krumpli „à la française”. A híres gratin dauphinois (ejtsd gráten’ dofinoá) egy krumpliból és crème fraîche-ből készített finomság, mely a sütés módjáról és regionális eredetéről kapta nevét.  A…

+tovább olvasom

1 komment · 1 trackback

Címkék: klasszikus alapok olcsó zöldségek főételek tejtermékek provence alpok côte dazur

A vaj

2013. 03. 18.

A vaj állati eredetű étkezési zsíradék, melyet a tej föléből köpüléssel állítanak elő. Színe a tejadó állat takarmányától függően a fehérestől egészen az aranysárgáig terjed. A vaj már az ókorban is ismert volt. A görögök és a rómaiak sebösszehúzó…

+tovább olvasom

1 komment

Címkék: franciaország klasszikus alapok tejtermékek

A LaCuisine és a HungarianProvence nyereményjátéka!

2013. 01. 21.

Ezúttal egy provencei extra szűz olívaolajat (0,5l) sorsolunk ki Tóth Gusztáv olívász (igazioliva.hu) felajánlásából. 2012-ben a L’Or de Taurenne-t a bolygó legjobb enyhén gyümölcsös cuvée-jének választották! A játék 2013. január 21.- 2013. február 17. között…

+tovább olvasom

2 komment

Címkék: nyeremény olívia provence alpok côte dazur

süti beállítások módosítása