home
asdsa
támogatóink

A napfény íze bajor krémben

2013. 05. 28.

tabla_bajor_krém.jpglacuisine_eperkrém-3.jpg

A bavarois (ejtsd bávároá) angol krémből vagy zselatinnal megkötött gyümölcspépből, tejszínhabbal (crème fraîche-sel) vagy tojásfehérjehabbal készülő, hidegen tálalt édesség. Eredetileg önálló édességként tálalták, napjainkban viszont egyre több cukrászsüteményt és tortát készítenek a legváltozatosabban ízesített bajor krémmel. Alapízesítése a vanília, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csokoládés, kávés, mogyorós, gyümölcsös ízesítés is. Határ a csillagos ég!

A bajor krém a Dél-Németországban fekvő Bajorországból indult hódító útjára. A franciák úgy tartják, hogy az eredeti receptet Svájcban vagy Németországban találták fel. A késő 17. és kora 18. században több francia szakács is szolgált a bajor Wittelsbach-ház uralkodása alatt. Korának elismert szakácsa, Marie Antoine Carême, is a bajor uralkodócsaládnak tett szolgálatai alatt ismerkedett meg az édességgel, amit Franciaországba hazatérve crème bavarois-nak, azaz bajor krémnek keresztelt. Carême receptje az első írásos forrásnak tekinthető.

lacuisine_eperkrem-1.jpg

A bajor krémet szakirodalomban gyakran tévesztik össze egy hasonló édességgel, a Moscovite-tal (jelentése: moszkvai).

A hűtőszekrény megjelenése előtti érában a bajor krém unikumnak számított. A 17-18. században a hűsítő desszert elkészítése igazi kihívást jelentett. A formát jéggel körülvett tálba helyezték hűlni, a jeget pedig megsózták, annak érdekében, hogy a fagyáspontot a lehető leglejjebb tartsák.

Az eper a koranyár slágere, a napfény testet öltött íze. A bavarois pont jó alkalom, hogy a friss eper adta örömökben fürdőzzünk.

A földieper nemcsak finom és egészséges, de számos jótékony hatással is bír. C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs. 15 dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletet. Jelentős mennyiségben található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is. A vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben fontos szerepet játszó kálium-, és a vastartalma szintén kiemelkedően magas. Ezenkívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint cinket és rezet. A várandósok számára elengedhetetlen folát és más B-vitaminok kitűnő forrása. Antioxidáns tartalmát illetően az első öt gyümölcs között található.

A krém elkészítése egyszerű, az eredmény pedig nagyszerű! :)

lacuisine_eperkrem-2.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

4 dl habtejszín

12 g zselatin (1 zacskó)

2 dl víz

½ citrom leve

0,75 kg eper

40 g porcukor

 

Elkészítés:

Tegyük a habtejszínt hűtőbe és várjuk meg, míg áthűl.

Tisztítsuk meg az epreket és botturmixszal pürésítsük. Adjuk hozzá a citrom kifacsart levét.

Készítsük el a zselatint vízzel elegyítve. Tegyük félre hűlni, időnként keverjük meg, hogy ne kocsonyásodjon meg. Ha állaga kezd megdermedni, folyamatos kevergetés mellett keverjük bele a gyümölcspépbe. Adjuk hozzá a porcukor felét.

Verjük fel félig a hideg tejszínt. Adjuk a tejszínhabhoz a porcukor másik felét és verjük fel. A hab akkor van kész, ha már kezd a habverőhöz tapadni.

Végül finoman keverjük össze a zselatinos gyümölcspürét a habbal.

Öntsük a masszát a kelyhekbe, és legalább 2 órára tegyük a hűtőbe hűlni.

Friss gyümölccsel vagy önmagában tálaljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország gyümölcsök desszertek átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr745321020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása