home
asdsa
támogatóink

A baszk csirke

2014. 02. 01.

tabla.baszkcsirke.jpgPoulet_basquaise-1_1.jpg

A baszk konyha Franciaországban és Spanyolországban egyaránt nagy elismerésnek örvend. Ez a vidék hagyományos háztáji gazdaságainak, különleges éghajlatának és földrajzi viszonyainak köszönhetően számos egyedülálló termék előállítója (sajt, bárány, paprika, bor, sonka, hal, sütemény, stb.). Egyaránt érzékelhető itt francia és spanyol befolyás. Az olajbogyó, az olívaolaj, a paradicsom, a paprika tipikusan spanyol behatás. A baszk módra készített csirke nem más, mint egy úgynevezett pipérade-dal, azaz paradicsom-, és paprikakörítéssel készített húsétel. Ha meg kívánjuk tisztelni ezt a gasztronómiai remekművet, tanyasi csirkéből készítsük!

Baszkföldet minden tekintetben körülöleli a gasztronómia. Kiváló minőségű alapanyagok és világhírű séfek származnak innen. A baszk vidék élen jár a Michelin csillagos éttermek számában is. Itt nincs ember, aki ne szeretne főzni vagy enni. Vagy éppenséggel mindkettőt!

Otthon leginkább a családnak főznek. Ha vendégeket hívnak, étteremben találkoznak. A családra való főzés a mai napig szinte kizárólag a nők feladata. Ugyan férfiak is főznek, de nekik a történelem során megadatott az a kiváltság, hogy kötöttségek nélkül, hobbiként hódoljanak a főzés örömének. Ezen a tájon évszázados hagyománya van annak, hogy a férfiak úgynevezett txokos-ban, azaz baszk helyi gasztronómiai társaságokban, gyűlnek össze, ahol közösen főznek-énekelnek. A txokos baszk szó, melynek jelentése rejtett zug. Napjainkban kevés helyen őrzik már ezt a kizárólag maszkulin hagyományt, hiszen a női egyenjogúság kiszélesedésével egyre kevésbé van létjogosultsága kizárólag férfiaknak fenntartott intézményeknek.

Bakszföld mindenesetre említésre méltó, így mi is szentelünk neki egy fejezetet és reméljük, mihamarabb ellátogathatunk a mesebeli baszk tájakra is.

Poulet_basquaise-2.jpg

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

8 gerezd fokhagyma

15 dkg prosciutto sonka

1 zöld, 1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika

4 paradicsom

2 egész csirkemell

só, bors, babérlevél, kakukkfű

Poulet_basquaise-3.jpg

Elkészítés:

1. A hagymát apró kockára, a paprikát és a sonkát csíkokra vágjuk. A fokhagymát összetörjük. A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héját.

2. Olíva olajon a hagymát, a fokhagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát, pár perc múlva pedig a paprikát. 5 percig főzzük őket, majd fűszerezzük és hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt. Ha a paradicsom nem ereszt elég levet, pótoljuk. Közepes lángon addig rotyogtatjuk, amíg félig megfő (kb. 15 perc).

3. A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk (negyedeljük), amiket sózunk, borsozunk. Nyeles serpenyőben egy kevés olíva olajon barnára pirítjuk. (Kb. 10 perc.)

4. Ezt követően a húst a szószba helyezzük és fedő alatt, lassú tűzön, kevergetés mellett, kb. 30 percet tovább főzzük.

5. Rizzsel vagy főtt krumplival tálaljuk.

2 komment

Címkék: klasszikus zöldségek főételek húsok pirenneusok vidéke languedoc átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr325793073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izlesficamvadasz 2014.02.04. 13:06:04

annyira egyszerü de nagyon mutatós

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.02.07. 18:38:11

Köszi a tippet, hogy mit lehet gyorsan készíteni paprikából és paradicsomból, ha a család unja a lecsót és a ratatouille-t.
süti beállítások módosítása