home
asdsa
támogatóink

Nem beszélünk ZÖLDségeket!

2013. 11. 15.

tabla.borso.jpgborsopure-1.jpgMint sokminden másnak, a püréleveseknek is a franciák a legnagyobb szakértői. A francia borsóleves, a potage Saint-Germain (ejtsd potázs szan zsermen), a Napkirály uralkodása alatt látta meg a napvilágot és mai napig töretlenül nagy köztiszteletnek örvend.

A borsót már az ókorban ismerték; Arisztophanész Madarak című művében is említést tesz róla. A francia borsóleves nevét nem a germán szentekről kapta, ugyanis a Saint-Germain ezt jelenti, hanem a Párizstól 20 km-re fekvő Saint-Germain-en-Laye-i királyi kastélyról. A szemet gyönyörködtető épület és birtok XIV. Lajos szülőhelye, és 1862-ig (amikor székhelyét a Versailles-i kastélyba áthelyezte) a királyi család lakóhelye volt. Fénykorában a kastély konyhakertje 25 holdon 30 kertészt foglalkoztatott. A potage Saint-Germain azért kötődik ide, mert a kastély főkertésznek itt sikerült nemesítetnie az édes zöldborsót.

Az ősi recept szerint a jellegzetesen tárkonnyal, turbolyával és borssal fűszerezett leves friss zöldborsóból, póréhagymával és szalátaszívvel készült. A borsóleves más és más variációban ugyan, de szinte minden európai konyha szerves része. A zöldtől a szürkészöldön át a sárgáig minden színben pompázik. Kanadában, Svédországban sárgaborsóból, míg Finnországban - a Franciákhoz hasonlóan -zöldborsóból készítik. A németek, az amerikaiak, a svédek és a finnek egyaránt pirított bacon-nel és kenyérrel fogyasztják. Magas tápértéke és gazdaságossága miatt Lengyelországban pedig a katonai koszttal azonosítják.

Ne hányjuk falra a borsót, a lábosban jobb helye van! A potage Saint-Germain, megéri a pénzét: egyszerű, tartalmas és rendkívül finom!

borsopure-2.jpg

Hozzávalók:

60 g vaj

2 szál póréhagyma fehér része (lehet egy is, ha nagy a póréhagyma)

1 kg friss zöldborsó

Kb. 1 l húsleves alaplé

2 dl crème fraîche vagy főzőtejszín

só, bors, turbolya

 

Elkészítés:

1. Egy nagy edényben olvasszuk meg a vajat. Dobjuk rá a felkarikázott póréhagymát és pirítsuk üvegesre.

2. Adjuk hozzá a borsót, a salátaszívet és a húsalaplét. Tegyük bele a fűszereket. Fedő alatt, közepes lángon, kb. 15 percig főzzük. A borsót ne főzzük szét. Akkor jó, ha átfőtt, de még nem pépes.

3. Vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit hűlni.

4. Botturmix-szal vagy turmixgépben pépesítsük, majd egy edény felett szűrőn préseljük át. A szűrőben fennmaradó pépet nem használjuk fel.

5. Az átpréselt pürét melegítsük fel, majd adjuk hozzá a crème fraîche-t (vagy főzőtejszínt).

6. Melegen, olíva olajos krutonnal (pirított kenyérszelet) vagy pirított baconnel tálaljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: klasszikus zöldségek levesek Île-de-France

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr715636124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása