home
asdsa
támogatóink

Póréhagymás quiche, gyógyír négy évszakban

2013. 04. 29.

tabla.poréhagymás_quiche.jpgV2_Lacuisine_quiche1.jpgA magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen alapeleme a vöröshagyma. Másként van ez Franciaországban. Ott ha hagyma, akkor leginkább póréhagymára asszociálnak. Merő feltételezés és lehet, hogy csupán csak szavakkal való zsonglőrködés, de még az is megeshet, hogy a póréhagyma (franciául poireau) tiszteletére nevezte el Agathe Christie belga nemzetiségű mesterdetektívjét Hercule Poirot-nak. A dolog pikantériája, hogy a poireau(x) és a Poirot szavakat teljesen azonosan ejtjük: poáró.

A póréhagymás quiche semmiben sem marad el a korábbiakban már sztárolt quiche lorraine mögött. A póréhagymának létezik évelő és egynyári változata, ami azért is örvendetes, mert így egész évben kapható a piacon.

A póréhagyma nem szimpla zöldség. Jelleme sokkal kifinomultabb és egyben merészen sokszínű. Kifinomult, mert bár a fok-, és a vöröshagyma élettani hatásait egyaránt magáénak tudhatja, íze és illata kevésbé intenzív. Mondhatni szag tekintetében „környezetbarát”. Egyénisége annak okán sokszínű, hogy ugyanannyira zöldség, mint fűszer vagy gyógynövény.

Eleinte ártalmas növénynek gondolták, mert arra lettek figyelmesek, hogy az érzékeny gyomrúaknál a hagymafélék savat termelnek, puffadást, hasfájást okoznak. Gyógyhatása később széles körben ismertté vált. Írásos emlékek szerint már i.e. 2000-ben is ismert és kedvelt volt Mezopotámiában. A Bibliában is találunk rá utalást (párhagyma) Mózes IV. könyvének 11. részében. Az ókori görögök is ismerték; főként köhögés ellen használták. Számos vitamin és nyomelem forrása (A, B1, B2, C és K-vitamin, fólsav, kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán). Hordozza a hagyma fertőtlenítő, baktérium-, és gombaölő hatását, és akárcsak a fokhagyma remek féregűző, szív-, és érvédő, vérnyomás-, és koleszterinszint-csökkentő, értágító, valamint vízhajtó.

A póréhagyma Wales szimbóluma, színei révén zászlajában is megjelenik. A fehér és zöld sávok a Tudor-ház néven ismert walesi uralkodóházat szimbolizálják. Németországban a növényt walesi hagymaként is ismerik.

V2_Lacuisine_quiche2.jpg

Hozzávalók:

2 póréhagyma fehér része

1 nagy tejföl

1 kis natúr joghurt

3 tojás

1 zacskó leveles tészta

kevés fehérbor

olívaolaj

só, bors

V2_Lacuisine_quiche3.jpg

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokon melegítsük elő.

2. A leveles tésztát sodorjuk ki és a tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy jusson bőven a peremekre. A perem részek tartják majd meg a tölteléket, ezért fontos, hogy elég tészta jusson oda.

3. A póréhagyma fehér részét egy kevés olíva olajon pirítsuk üvegesre.

4. Egy közepes tálban keverjük össze a tejfölt, natúr joghurtot, a tojásokat és a fűszereket. Ebbe a keverékbe helyezzük az üvegesre sült hagymát.

5. Ha a tészta közepesen átsült, vegyük ki a sütőből és öntsük bele a tölteléket. 160 fokon körülbelül 40-45 percig süssük.

4 komment

Címkék: franciaország klasszikus zöldségek főételek húsok tejtermékek átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr725252464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.04.30. 13:36:24

Megcsináltam nagyon ízlett. Holnap csinálok még! Köszi

Béres Dalma 2013.05.03. 14:57:43

@Fecooka: Örömmel vesszük a visszajelzéseket a recepteket illetően. Köszönjük Fecooka! :)

maybag 2014.01.04. 14:07:30

Kedves Dalma, szeretném megcsinálni a Quiche-t és az lenne a kérdésem, hogy ha nincs kerámia formám, akkor bármilyen forma alkalmas lesz, fém is? Ki kell vajazni a formát a leveles tészta alatt?

Béres Dalma 2014.01.05. 18:21:00

@maybag: Természetesen jó lesz. Mi pl. szilikon formában készítettük el, és azt még vajazni és lisztezni sem kell.
süti beállítások módosítása