A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen alapeleme a vöröshagyma. Másként van ez Franciaországban. Ott ha hagyma, akkor leginkább póréhagymára asszociálnak. Merő feltételezés és lehet, hogy csupán csak szavakkal való zsonglőrködés, de még az is megeshet, hogy a póréhagyma (franciául poireau) tiszteletére nevezte el Agathe Christie belga nemzetiségű mesterdetektívjét Hercule Poirot-nak. A dolog pikantériája, hogy a poireau(x) és a Poirot szavakat teljesen azonosan ejtjük: poáró.
A póréhagymás quiche semmiben sem marad el a korábbiakban már sztárolt quiche lorraine mögött. A póréhagymának létezik évelő és egynyári változata, ami azért is örvendetes, mert így egész évben kapható a piacon.
A póréhagyma nem szimpla zöldség. Jelleme sokkal kifinomultabb és egyben merészen sokszínű. Kifinomult, mert bár a fok-, és a vöröshagyma élettani hatásait egyaránt magáénak tudhatja, íze és illata kevésbé intenzív. Mondhatni szag tekintetében „környezetbarát”. Egyénisége annak okán sokszínű, hogy ugyanannyira zöldség, mint fűszer vagy gyógynövény.
Eleinte ártalmas növénynek gondolták, mert arra lettek figyelmesek, hogy az érzékeny gyomrúaknál a hagymafélék savat termelnek, puffadást, hasfájást okoznak. Gyógyhatása később széles körben ismertté vált. Írásos emlékek szerint már i.e. 2000-ben is ismert és kedvelt volt Mezopotámiában. A Bibliában is találunk rá utalást (párhagyma) Mózes IV. könyvének 11. részében. Az ókori görögök is ismerték; főként köhögés ellen használták. Számos vitamin és nyomelem forrása (A, B1, B2, C és K-vitamin, fólsav, kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán). Hordozza a hagyma fertőtlenítő, baktérium-, és gombaölő hatását, és akárcsak a fokhagyma remek féregűző, szív-, és érvédő, vérnyomás-, és koleszterinszint-csökkentő, értágító, valamint vízhajtó.
A póréhagyma Wales szimbóluma, színei révén zászlajában is megjelenik. A fehér és zöld sávok a Tudor-ház néven ismert walesi uralkodóházat szimbolizálják. Németországban a növényt walesi hagymaként is ismerik.
Hozzávalók:
2 póréhagyma fehér része
1 nagy tejföl
1 kis natúr joghurt
3 tojás
1 zacskó leveles tészta
kevés fehérbor
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
1. A sütőt 150 fokon melegítsük elő.
2. A leveles tésztát sodorjuk ki és a tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy jusson bőven a peremekre. A perem részek tartják majd meg a tölteléket, ezért fontos, hogy elég tészta jusson oda.
3. A póréhagyma fehér részét egy kevés olíva olajon pirítsuk üvegesre.
4. Egy közepes tálban keverjük össze a tejfölt, natúr joghurtot, a tojásokat és a fűszereket. Ebbe a keverékbe helyezzük az üvegesre sült hagymát.
5. Ha a tészta közepesen átsült, vegyük ki a sütőből és öntsük bele a tölteléket. 160 fokon körülbelül 40-45 percig süssük.