home
asdsa
támogatóink

A két jóbarát, Reblochon és Tartiflette kalandjai

2014. 09. 15.

A tartiflette (ejtsd tártiflett) egyfajta rusztikus, hegyvidéki rakott krumpli, mely kizárólag reblochon (ejtsd röbloson) sajttal készül. Az eredetvédett reblochon sajt és a tartiflette elválaszthatatlan egymástól, mondhatni egyik sem létezik a másik nélkül. Csupán harmincéves…

+tovább olvasom

1 komment

Címkék: klasszikus zöldségek főételek tejtermékek provence alpok côte dazur átlagos költségvetésű

Márványos kuglóf, a francia-osztrák világutazó

2014. 08. 06.

Az elzászi eredetű mazsolás sütemény által nyújtott élvezet nem csak a franciák és az osztrákok privilégiuma; mára szinte az egész világot meghódította ez a különleges formájú édesség. Elzász gasztronómiai nagykövete több néven is ismert; gyakran emlegetik, de kevesen…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország olcsó desszertek burgundia champagne lotaringia elzász

Észak-Franciaországra éhesen

2014. 07. 12.

Franciaország a történelmi, természeti látványosságok és a gasztronómia eldorádója. Ahogy az ország gasztronómiája nem alkot egységes egészet, úgy az északi területeké sem; régiónként más és más az, amit mi „francia konyhaként” emlegetünk. Megunhatatlan…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország bretagne loir völgye burgundia champagne lotaringia elzász normandia pikardia Île-de-France

Jéghideg házi joghurt-fagyi

2014. 06. 18.

Semmi kétség nem fér hozzá; beköszöntött a nyár és egy ideig a nyakunkon is marad, úgyhogy jobb elővenni a túlélőfelszerelést és kibabrálni vele… A fagylaltot bár nem a franciák találták fel, az első fagylaltozó hol máshol is nyílhatott volna mint Párizsban!? 1672-ben…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország előételek modern gyümölcsök desszertek tejtermékek átlagos költségvetésű Île-de-France

Bretagne a tányéromban! - Galette

2014. 05. 23.

A galette de sarrasin (ejtsd gálett dö száráze’n) a gallok és bretonok egyik legrégebbi eledele; forró vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel főételként fogyasztanak. A legtradicionálisabb változata reszelt ementálit, sonkaszeleteket és tükörtojást rejt.…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: klasszikus olcsó zöldségek főételek húsok tejtermékek bretagne loir völgye normandia pikardia

Főőőőzünk!!!

2014. 05. 16.

Nagy meglepetésként és egyben megtiszteltetésként ért, hogy a szentendrei Ínyencház főzőiskola háziasszony, Kriszta, megkeresett és felkért, tartsak gyorstalpalót francia ízekről, hangulatokról… Szeretettel várunk minden érdeklődőt, legközelebb május…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország szakács gasztronómia

süti beállítások módosítása