A ’far’ (ejtsd fár) Bretagneban őshonos, de ízéből és egyszerűségéből adódó érdemeinek köszönhetően jó ideje a régió határain túl is közismert. Szokás mondani, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon. Ha a ’far’ beszélni tudna, gyanítom, ő nem osztaná ezt a véleményt, hiszen hivatásos és hobby-gasztrológusok hasában érzi a legjobban magát.
Már a 18. századi írásokban találunk említést a ’far’-ra. Eredetileg ezt a tömör-ízgyönyör lepényt hidegen és melegen, sósan és édesen egyaránt fogyasztották. A népszerű ételt a Franciaországban elterjedt acélos búzából, lisztes búzából és hajdinából (fekete liszt) főként vallásos és családi ünnepek alkalmával készítették. A latin ’far’ szó a lepény legfőbb alapanyagára, a lisztre utal. Sós változatát húsok vagy zöldségek köreteként tálalták, míg édes változata desszertként vált közismertté. 1930-tól már jelentős mennyiségben sütötték és pékségekben is értékesítették.
Alapanyagát tekintve a szegények eledele volt: a liszt, a cukor és a tojás alapélelmiszernek számított. A rumról nem is beszélve... :-)
Érdekesség, hogy a napjainkban közismert far bretonról meggyőződéssel úgy vélik, aszalt szilvával készült, ám szilva nemigen termett azidőtájt Bretagneban; hisz’ a nedves időjárás és a savas talaj nem kedvez e csonthéjas gyümölcsfélének.
Ha nem kukacoskodunk - és szilváról lévén szó, jobban járunk, ha ezt nem is tesszük -, akkor mit számít, milyen gyümölcs kerül a süteményünkbe, illetve hogy az eredeti receptben volt-e vagy sem. Finom és a végeredmény fémjelzi a szakácsot! A részletkérdéseknek maximum gasztronómiai zárójelet nyissunk!
Hozzávalók:
250 gramm fehérliszt
150 gramm kristálycukor
4 tojás
7dl tej
1 csomag vaníliáscukor
1 vaníliarúd
100 gramm mazsola vagy egy csomag aszalt szilva
Egy kevés rum
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt és vajazzunk ki egy sütőformát.
2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és folyamatos kevergetés mellett fokozatosan a tejet is.
3. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és adjuk a palacsintatészta hígságú tésztához.
4. Az ízlés szerint rumban megforgatott aszalt gyümölcsöt dobjuk a tésztába, majd öntsük a sütőformába.
5. Előmelegített sütőben 160 fokon körülbelül 40 percet süssük. Ha átsült, nagyobb lángon a tetejét is pirtsuk meg. Óvatosan, mert pillanatok alatt megéghet!
6. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.