home
asdsa
támogatóink

Palacsintalepény Bretagne-i módra

2012. 05. 10.

A ’far’ (ejtsd fár) Bretagneban őshonos, de ízéből és egyszerűségéből adódó érdemeinek köszönhetően jó ideje a régió határain túl is közismert. Szokás mondani, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon. Ha a ’far’ beszélni tudna, gyanítom, ő nem osztaná ezt a véleményt, hiszen hivatásos és hobby-gasztrológusok hasában érzi a legjobban magát.

Már a 18. századi írásokban találunk említést a ’far’-ra. Eredetileg ezt a tömör-ízgyönyör lepényt hidegen és melegen, sósan és édesen egyaránt fogyasztották. A népszerű ételt a Franciaországban elterjedt acélos búzából, lisztes búzából és hajdinából (fekete liszt) főként vallásos és családi ünnepek alkalmával készítették. A latin ’far’ szó a lepény legfőbb alapanyagára, a lisztre utal. Sós változatát húsok vagy zöldségek köreteként tálalták, míg édes változata desszertként vált közismertté. 1930-tól már jelentős mennyiségben sütötték és pékségekben is értékesítették.

Alapanyagát tekintve a szegények eledele volt: a liszt, a cukor és a tojás alapélelmiszernek számított. A rumról nem is beszélve... :-)

Érdekesség, hogy a napjainkban közismert far bretonról meggyőződéssel úgy vélik, aszalt szilvával készült, ám szilva nemigen termett azidőtájt Bretagneban; hisz’ a nedves időjárás és a savas talaj nem kedvez e csonthéjas gyümölcsfélének.

Ha nem kukacoskodunk - és szilváról lévén szó, jobban járunk, ha ezt nem is tesszük -, akkor mit számít, milyen gyümölcs kerül a süteményünkbe, illetve hogy az eredeti receptben volt-e vagy sem. Finom és a végeredmény fémjelzi a szakácsot! A részletkérdéseknek maximum gasztronómiai zárójelet nyissunk!

 

Hozzávalók:

250 gramm fehérliszt

150 gramm kristálycukor

4 tojás

7dl tej

1 csomag vaníliáscukor

1 vaníliarúd

100 gramm mazsola vagy egy csomag aszalt szilva

Egy kevés rum

 

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt és vajazzunk ki egy sütőformát.

2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és folyamatos kevergetés mellett fokozatosan a tejet is.

3. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és adjuk a palacsintatészta hígságú tésztához.

4. Az ízlés szerint rumban megforgatott aszalt gyümölcsöt dobjuk a tésztába, majd öntsük a sütőformába.

5. Előmelegített sütőben 160 fokon körülbelül 40 percet süssük. Ha átsült, nagyobb lángon a tetejét is pirtsuk meg. Óvatosan, mert pillanatok alatt megéghet!

6. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

1 komment

Címkék: klasszikus olcsó desszertek bretagne loir völgye

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr934499751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.12. 21:41:13

Tetszik a recept (Bretagne-ban sajna nem találkoztam vele).
süti beállítások módosítása