A tabulé a Közel-Kelet salátája. A petrezselyem és bulgur alapú salátát Szíria és Libanon nemzeti ételeként tartják számon. Többféle változata létezik: a libanoniban arányában jóval több a petrezselyem, mint a bulgur, a szíriaiban a bulgur a meghatározó, míg az örmények római salátával és uborkával készítik. Közel-keleti lévén, nem meglepő, hogy a tabulénak kóser változata is létezik, de még Északnyugat-Afrikában és Brazíliában is kedvelt ételnek számít. A magreb országokról azt is mondják, hogy ez az a föld, ahol mindig kuszkuszt esznek. A tabulé Európában Franciaország révén - a magreb kultúra hozományaként kuszkusszal - honosodott meg. A mai napig ő a legnagyobb európai fogyasztója.
Népszerűségét az is alátámasztja, hogy az idők folyamán összetevői mind a szegényebb, mind a gazdagabb társadalmi rétegek éléskamráiban megtalálhatóak voltak. A tabulénak két fajtája létezik, a közel-keleti és a magreb. A kettő között egyetlen válaszfal húzódik; a gabona fajtája. A magreb országokban kuszkusszal, míg a Közel-Keleten bulgurral készítik. Fontos különbség, hogy a bulgurt búzakásából, a kuszkuszt búzadarából készítik.
Maga az arab tabbūle szó fűszeres salátát jelent. A libanoni klasszikus taboulé alapja a petrezselyem, melyen kívül tartalmaz még friss mentát, vöröshagymát, paradicsomot, barna bulgurt, citromlevet, olíva olajat és sót. A petrezselyem és menta keveréke meghatározza az étel karakterét: a törtbúza tömegéhez képest 2/3-os arányt képvisel. A franciáknál meghonosodott nyugat-afrikai változat kuszkusszal (couscous) és rendszerint uborkával készül. Mindkettő jellegzetessége, hogy az összetevőket kivétel nélkül a lehető legapróbbra szeletelik.
Tipikus mediterrán étel, mely hűs frissítő a nyári nagy melegben. Arab országokban salátaként, előételként vagy uzsonnaként fogyasztják. A franciák kifejezetten kedvelik grillezett húsok kísérőjeként, de önmagában is kiválóan megállja a helyét. Kizárólag hidegen fogyasztják.
A világ legnagyobb tabuléját 2009-ben Izrael, Shefa-’Amr nevű arab fennhatóságú városában készítették. A több mint 4 kg tömegű étellel Guinness rekordot állított az elkészítő egyesület.
Hozzávalók:
15 dkg kuszkusz
1 fél uborka
4-5 db, ízes paradicsom
3-4 szál újhagyma
2 nagy csokor petrezselyem
5-6 db mentalevél
1 citrom
3-4 evőkanál olíva olaj
2 teáskanál só
1 csipet bors
(Ízlés szerint olíva bogyót is lehet bele aprítani.)
Elkészítés:
1. A kuszkuszt „megfőzzük”, azaz a száraz kuszkuszra rászórjuk a sót és felöntjük annyi forró vízzel, ami épp ellepi. Félretesszük 10 percre, amíg átpuhul és megdagad.
2. A lehető legapróbb kockákra vágjuk az zöldségeket. Ez nagyon fontos, mert a saláta így lesz igazán finom. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A magos részét eltávolítjuk, a húsát felaprítjuk. Az uborkát meghámozzuk és a magos részét ennek is eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk. Érdemes eltávolítani a leveses-magos részét, mert ha nagyon lédús a paradicsom, szétáztatja a salátát és nem lesz finom.
3. Az újhagymát vékony karikákra szeljük. A petrezselymet és a mentát mozsárban vagy botmixerrel felaprítjuk, a citromot kifacsarjuk. Öntetet készítünk: mindezt összekeverjük az olívaolajjal és egy csipet sóval, borssal.
4. A zöldségeket egy nagy salátás tálba öntjük, hozzákeverjük a lecsepegtetett kuszkuszt, majd meglocsoljuk az olívaolajjal (öntet) és alaposan összekeverjük.
5. Hidegen helyen állni hagyjuk. Pár óra után már kezdenek jól összeérni az ízek.