home
asdsa
támogatóink

Csőben sült tavasz

2012. 06. 18.

tabla_spárga2.jpglacuisine_Sparga.jpg

Spárgának vagy spárgasípoknak nevezzük a liliomfélék családjába tartozó növény gyöktörzseinek föld alatti hajtásait. Színét tekintve négyféle spárgát különböztetünk meg: fehér, zöld, lila-zöld és lila. A zöld és a fehér spárga lényegében egyazon növény, csak a szüretelésének ideje okoz különbséget. A fehér spárgát még akkor szedik, amikor ki sem bújt a földből, a zöldet viszont akkor, amikor már a föld felett vannak a hajtások és a napfénynek köszönhetően bezöldültek.

Amennyire most divatosnak számít ez a növény, olyannyira bizonyítható, hogy egyáltalán nem újkeletű szerzeménnyel van dolgunk. Már az ókori görögök is fogyasztották és több forrásból kiderül, hogy orvosságként is használták. A növényt a reneszánsz idején kezdték termeszteni Franciaországban, ahol a mai napig nagy köztiszteletnek örvend. XIV. Lajos rajongott ezért a zöldségért. Főkertésze a téli időszak végétől kezdve spárgát varázsolt a királyi asztalra, így a növény a tavasz hírnökének számított. Napjainkra a spárga már nem csupán úri kiváltság, hisz egyre több helyen árulják, elérhető áron.

A friss spárga keményen roppanós, könnyen törik. Nedves ruhába csavarva körülbelül 3 napig áll el, de folyamatosan keményedik. Frissen elkészítve az igazi. A fehér spárgát 15-20, míg a zöldet 10-15 percig szükséges párolni vagy főzni. A fehér gyakran fásabb, ezért érdemes fejtől lefelé haladva meghámozni. A zöldet nem szükséges.

Ez az alacsony energiatartalmú növény rengeteg vizet, C-vitamint és káliumot tartalmaz. Legjobban a petrezselyem, a kapor és a metélőhagyma hozza ki erősen fűszeres ízvilágát.

Értékes tavaszi kedvcsináló ízében és nyomelemeiben egyaránt!

 

Hozzávalók:

1 köteg spárga

150-200 g feketeerdei sonka

Mornay mártás: 50 g vaj, liszt, tej, 2 tojás sárgája, 300g reszelt edámi sajt, só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:

1. Forraljunk fel egy lábos sózott vizet.

2. A spárgákat kötegbe fogva tegyük a forrásban lévő vízbe. Fedő alatt 10-15 percig főzzük.

3. A vízből kivéve egy tiszta konyharuhán gondosan csepegtessük le.

4. A spárgasípokat egyesével tekerjük be a sonkába és helyezzük egy tűzálló tálba.

lacuisine_Sparga2.jpg

5. Készítsük el a Mornay mártást, mely annyiban különbözik a besamel mártástól, hogy tojássárgáját és sajtot adunk hozzá. Az igazi Mornay mártásba reszelt grúji sajt kerül.

6. A vajat olvasszuk fel. Tegyünk bele lisztet, majd apránként engedjük fel tejjel és keverjük csomómentesre. Sóval, borssal, szercsendióval fűszerezzük, majd adjunk hozzá tojássárgáját és reszelt sajtot.

7. A tálban lévő spárgákat öntsük le a mártással és szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

8. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 15-20 percen keresztül.

Melegen tálaljuk, jóízűen fogyasszuk!

lacuisine_Sparga3.jpg 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: zöldségek főételek húsok tejtermékek provence alpok côte dazur átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr754594598

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.18. 11:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása