home
asdsa
támogatóink

Ősi fagylalt - Sorbet

2012. 08. 06.

tabla.sorbe2.jpgsorbet-71.jpg

A szorbet olyan habkönnyű jeges desszert, mely főként abban különbözik a fagylalttól, hogy nem tartalmaz tejet és tojássárgáját, mely így csökkentett kalóriatartalmat, lazább szerkezetet és szemcsésebb állagot kölcsönöz neki. A fagylaltok őseként is emlegetett friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített, jegesen tálalt édesség napjainkban klasszikusan desszertnek számít, de előfordul, hogy frissítőként szolgálják fel két, hosszan elnyúló fogás fogyasztása között. Alkoholos változatát az ízlelőbimbók semlegesítése végett és egyben gyomornyugtatóként fogyasztják.

A francia sorbet (ejtsd szorbé) - de ugyanúgy a magyar szorbet szó is - az olasz sorbetto szóból származik. Az olaszok a törököktől, a törökök pedig a kínaiaktól vették át ezt a fenséges édességet. Az eredeti recept alapján gyümölcsből, mézből és hóból készítették. Akkoriban hűsítő, jeges innivalóként fogyasztották, ma viszont tovább fagyasztva, jeges állagúan esszük.

Már Néró is nagy kedvelője volt az olyan pépesített gyümölcsöknek, amit hóval körülvett edényekben hűtöttek le. A XVI. században a firenzei Medici Katalin, II. Henrik felesége, volt az, aki megismertette a franciákkal. A tejes vagy krémes fagylaltok csak később, a XVIII. században jelentek meg.

Miután a mórok megvetették lábukat Spanyolországban, a törökök pedig a keleti területeken, a recept a megszállás pozitív hozadékaként az őslakosok birtokába került és elterjedt az egész kontinensen. Mivel a hűtés komoly gondokat okozott, eleinte csak pápai és nemesi körökben fogyasztották. Jóval később sorra nyíltak a fagylaltozók szerte Európában, és azon túl is.

Már őseink is tudták mi esik jól a nyári tikkasztó hőségben. Érdemes kipróbálni; könnyű, gyorsan elkészíthető és semmihez sem fogható csemege.

 

Hozzávalók:

1 ananász

2 db nektarin

mentalevél

5 tojás fehérje

 

Elkészítés:

1. A gyümölcsöket meghámozzuk, daraboljuk és a mentalevelekkel együtt péppé turmixoljuk.

2. A tojásfehérjét habbá verjük.

3. A pépet a habba keverjük és a fagyasztóba tesszük, amíg megfagy.

4. Félóránként felkeverjük a leülepedő lét a tál aljáról és körülbelül 5-6 órát a melyhűtőben hűtjük.

 

Bármilyen gyümölccsel elkészítheted, és ha édesebbé szeretnéd tenni, a pépesítésnél tehetsz bele cukrot, édesítőszert vagy mézet.

2 komment

Címkék: előételek klasszikus modern olcsó italok gyümölcsök desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr404698127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása