A clafoutis (ejtsd klafuti) fekete köntösben ugyanolyan lenyűgöző, mint ”à la nature”. Kakaós változata olyan, mintha hófehér clafoutis-nk negró változatát látnánk életre kelni. Igazi tömör gyönyör ez a kaméleon-gyümölcstorta.
A franciák örökzöld gyümölcstortája Limousin vidékéről indult hódító útjára a XIX. század környékén. Maga a clafoutis, az Occitan, vagyis a Pirenneusok vidékén beszélt dél-francia nyelvjárás clafir, tölteni szavából eredeztethető, ami az édesség lényegét kitűnően meg is ragadja: a benne rejlő gyümölcsök révén ízvilága a vétlenségig variálható. Csokoládés változata nem klasszikus kivitel, ám az újítás soha nem is volt a francia konyhaművészet ellensége. A lényeg, hogy a klasszikus alapokat tiszteljük, innentől fantáziánk határa a csillagos ég… A clafoutis pontosan attól modern, hogy rohanó világunkban sec-perc alatt elkészíthető. Az egyik legnagyobb kincs korunk háziasszonyának repertoárjában. Nálunk bevált! ☺
Hozzávalók:
4 tojás
80 g liszt
80 g cukor
1,5 dl tej
2 dl főzőtejszín
20 g vaj
2 evőkanál kakaópor
300 g málna
50 g étcsokoládé
1 csipet só
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. Ha fagyaszott málnát használunk, vegyük ki a fagyasztóból, ha frisset, tisztítsuk meg.
3. Keverjük össze a tojást, a cukrot, a felolvasztott vajat, a lisztet, a sót, és apránként adagoljuk hozzá a tejszínt és a tejet.
4. A palacsinta hígságú tésztába dobjuk bele a gyümölcsöt, és a kis darabokra tördelt étcsokoládét.
5. Egy kivajazott sütőformába öntsük bele a tésztát.
6. 180 fokon addig süssük, amíg kocsonyás állaga eltűnik (körülbelül 40 perc). Figyeljünk, hogy ne süssük túl se, mert akkor állaga szárazabb lesz.
7. Hidegen vagy langyosan tálaljuk.