home
asdsa
támogatóink

A franciásított angol-belga sütemény

2012. 04. 02.

A ’to crumble’ annyit jelent, mint morzsolni. A hagyományosan gyümölccsel készülő brit specialitás francia barátaink igencsak nagy kedvence. Bár a történelemkönyvekből úgy sejlik, angolok és franciák évszázadokon át perlekedtek, íme a bizonyítéka annak, hogy a két nemzet békés korszakai kulináris gyümölcsöket is hoztak. Az én okfejtésem szerint a francia kultúrába oltott, belga alapanyagot sem nélkülöző, angol származású crumble olyannyira finom, hogyha két, egymással hadban álló nemzet vezetői egy crumble-reggelit elköltenének egymás társaságában, garantáltan letennék a fegyvert.

A crumble igen rugalmas teremtés; mondhatnánk kaméleontermészete van. Eredetileg alma, körte, rebarbara, őszibarack vagy cseresznye a sütemény alapja, de senki ne érezze magát korlátok közé szorítva, remek terepül szolgál egyéni receptek-variációk kikísérletezésére. Garantáltan elronthatatlan!

Az angol recept szerint a gyümölcsöket egy lisztes, cukros, vajas, durván elmorzsolt, esetleg mandulával bolondított tésztával borítják be sütés előtt. A francia verzió annyiban más, hogy a tésztába összezúzott belga mézes keksz, azaz Speculoos is kerül.

A spéculo vagy speculoo a flamand vásárok és búcsúk igazi kelléke. Tudván hogy magyar körökben neméppen mindennapi csemegéről van szó, és hogy multinacionálisak is legyünk, mi svéd kekszet használtunk, amit az IKEA-ban sikerült beszerezni.

Roppant finom, ropogós nyalánkság receptjét tartjuk most birtokunkban. Gyors, egyszerű, laktató, valamint drágának sem mondható és garantáltan lenyűgözhetjük vele közönségünket. Tessék megbecsülni, azaz az alapanyagokat hazavinni, megsütni és jól megenni!

Hozzávalók:

150 g liszt

100 g vaj

100 g kristálycukor

250 g mézes keksz (spéculoos)

4 alma

4 érett körte

 

Elkészítés:

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütőformát pedig kivajazzuk.

2. A kekszet összezúzzuk. A felét a kivajazott tálba szórjuk.

3. A megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral és liszttel, majd a keksz másik felét hozzáadjuk.

4. Az almát és a körtét durva lyuku reszelőn lereszeljük, majd a sütőformában lévő kekszaprólékra helyezzük és elegyengetjük.

5. A gyümölcs tetejére kerül a massza. Elég ragadós, az eloszlatásra rásegíthetünk azzal, hogy előre kinyújtjuk, majd óvatosan ráhelyezzük a gyümölcsre. A hézagokat pedig kitöltjük a maradék masszával.

6. Kb. 30 percig 160 fokon sütjük. Langyosan tálaljuk.

2 komment

Címkék: modern desszertek átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr614356018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.04.07. 23:14:12

Nem vettétek el egy kicsit a crumble lelkét ennél a receptváltozatnál? :) Hiszen a crumble lényege (mármint objektíve szerintem) éppen az, hogy a tészta csak rá van morzsolva a gyümölcsre, ezért nem "piskótaszerű" tésztaréteg van, hanem omlós tésztadarabok, amit akár össze is lehet keverni a sült gyümölccsel.

Egyébként a crumble lehet sós is, pl. (csontlevesnek való) marhahúst meg lehet főzni, majd köménnyel szétszálazni, és egy parmezános crumble-tésztával megszórni. Sőt, tágabb értelmezésben crumble lehet minden, ami sütőben készül, és valami ropogós / omlós van a tetején, tehát a tészta nem is elengedhetetlen kellék. Pl. ha pisztáciával megszórunk egy szelet halat, majd sütőben elkészítjük, azt is nyugodtan hívhatjuk crumble-nek. Mint pl. itt: autant-que-ce-soit-bon.com/paves-de-lieu-jaune-en-crumble-de-pistache-et-basilic/

Béres Dalma 2012.04.12. 09:14:06

@mistinguett: Megköszönjük a kiegészítésedet! Valóban sok felhasználási módja ismert a crumblenak :-) Mi elsősorban a francia konyhai "átiratát" próbáltuk elkészíteni, ami kicsit módosult az angolhoz képest, De reméljük elnyeri ízlését annak, aki elkészíti az általunk is tesztelt módon.
süti beállítások módosítása