Nem kell úgy felfújni a sütés-főzést! Vannak ételek, amiket sec perc elkészíthetünk.
A soufflé (ejtsd szuflé) egy sokoldalú francia finomság, mely már nevében is kifejezi az étel leglényegesebb tulajdonságát: a francia szó „felfújt”-at jelent. „A nem bírja szuflával” kifejezést is a francia souffler igéből eredeztetik. Mindenesetre jobb, ha a konyhai kiképzésben mi hősiesen helytállunk, és azt bírjuk szuflával, mert meglátjuk, nem is kell olyan nagy gasztro-tudomány ahhoz, hogy gyorsan finomat készítsünk a családnak!
Ha konyhai sikerélmények híján vagyunk, kezdjük egy jó kis sajtfelfújttal a bemelegítést! Csupán csak néhány alapelvet kell betartanunk:
- A sütőformákat jól vajazzuk ki ecsettel, újjal ne nyúljunk hozzá!
- Sütés közben tilos a sütőt nyitogatni!
- A sütőből kivéve rögtön tálaljuk; kihűlve összeesik!
Ha elsajátítottuk az alaprecept csínját-bínját (besamelmártás és kemény habbá vert tojásfehérje), szó szerint a végtelenségig variálhatjuk ezt a gasztronómiai csodát. Lehet sós, édes, zöldséges, vagy gyümölcsös.
A soufflé múltjáról keveset tudunk, a sajtéról már annál többet. A sajtkészítés egyidős az állattartással. A tejgazdálkodásban először az aludttej jelent meg, majd a szakma tudói apránként rájöttek, hogy minél kevesebb vizet tartalmaz a tej „ivadéka”, annál tovább megőrzi szavatosságát. Apránként kezdett alakulni a préselt sajtok tudománya, majd a kecskesajt készítés szakértőinek, a szaracénoknak, betörésével tovább finomodott a sajtgyártás folyamata Franciaországban. A XX. század nagy felfedezése, a pasztörizáció, nagyban hozzájárult a sajtkészítési technológiák továbbfejlesztéséhez, valamint lehetővé tette a sajt szavatossági idejének meghosszabbítását. Franciaországban mára mintegy 500 különböző sajtot gyártanak, így garantált, hogy mindenki talál olyat, ami nemcsak ízlése, de szaglása számára is megfelelő.
Soufflét leginkább saláta kíséretében fogyasztanak, de mindenki saját kénye-kedve szerint variálhatja menüsorát.
Hozzávalók 4 fő részére:
25 gramm vaj
25 gramm liszt
125 ml tej
1 kiskanál mustár
150 gramm reszelt sajt (mi ementálival készítettük)
apróra vágott friss bazsalikom és snidling
3 nagy tojás, sárgája-fehérje szétválasztva
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1. Melegítsük elő 180 oC-ra a sütőt, vajazzuk ki előre a sütőformákat!
2. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt pirítsuk meg. Apránként adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre.
3. Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a mustárt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, az apróra vágott zöld fűszereket, és a többi fűszert.
4. Míg felverjük a tojásfehérjét, kicsit hagyjuk kihűlni.
5. Ha ezzel megvagyunk, apránként, finoman, de határozott mozdulatokkal keverjük bele a tojáshabot. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön nagyon össze!
6. Öntsük a kivajazott formákba és tegyük be a sütőbe! 180oC-on körülbelül 20-25 percig süssük.
7. A sütőt ne nyissuk ki, és ha kész, azonnal tálaljuk!