A párizsi bisztrók sztárja visszatér! Az eltűnt idő nyomában c. regényfolyam II. kötetében (Proust - Bimbózó lányok árnyékában) mellékszereplőként felbukkanó harapnivaló már az 1900-as évek elején nagy sikernek örvendett. Bisztrós fellépései során klasszikus megjelenés jellemzi: toast kenyér benne egy szelet sonkával, valamint reszelt sajttal a tetején. Gyakran Croque Madame kíséretében érkezik, aki kivétel nélkül mindig tükörtojást visel fejdíszként.
Monsieur Croque 1910-ben Párizsban, a Capucines sugárút egyik bisztrójában látta meg a napvilágot. Legfőbb velejáróját maga a reccsenést idéző hangutánzó szó, a „croque” (ejtsd krok), ropog, ropogtat szó fémjelzi, mely mellé a Monsieur egy véletlen folytán ragadt oda. Az említett bisztróban az egyik vendég egy szerény töltelékű, ropogós pirítóst rendelt. A fiatal és udvarias pincérfiú minden mondat végére odabiggyesztette a Monsieur megszólítást. Nem is tudta, hogy ezzel névadójává válik egy egyszerű, ám igen nagyszerű, és a végtelenségig variálható eledelnek.
A klasszikus Monsieur sonkából és Gruyère vagy esetleg ementáli sajtból készül. A kenyeret serpenyőben vagy sütőben sütik ropogósra és leggyakrabban saláta kíséretében fogyasztják. Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyère sajt) mártással megspékelve dúsíthatjuk az élvezeteket. Nem diétás, de ultra gurmand eredményhez jutunk!
A Croque Madame „megszólítás” egy szimpla asszociáció eredménye: a franciákat egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra emlékeztette a tükörtojás. Ropogósék családja Croque Mademoiselle-lel teljes. A kishölgy felmenőinél könnyedebb étek, egyben ő a vegetáriánusok kedvence: sonka helyett kenhető sajtot, metélőhagymát, uborkát és salátát tartalmaz.
A mi ajánlatunk a füstölt lazacos Croque Monsieur, melyet francia körökben Norvégiai vagy Lazacos Monsieur néven is tisztelnek. Száz szónak is egy a vége; asztalhoz emberek!
Hozzávalók:
8 szelet toast kenyér
4 szelet füstölt lazac
8 szelet lapka sajt
100g reszelt Gruyère sajt (ha nincs, ementáli)
Egy kevés tejföl (Ha be tudjuk szerezni, crème fraîche lenne az ideális.)
Vaj
Sütőpapír
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180-200 oC-ra.
Vajazzuk meg mind a 8 szelet kenyeret.
Tegyünk 4 megvajazott szelet kenyérre egy szelet sajtot, egy fél szelet lazacot, majd egy újabb szelet sajtot, végül egy lazacot, és fedjük le egy megvajazott szelet kenyérrel.
Kenjük meg a kenyereket egy-egy kiskanál crème fraîche-sel vagy tejföllel, majd szórjuk rá a reszelt sajtot.
Körülbelül 10 percet süssük 160 oC-on. Célszerű sütőpapírt használni.
Melegen, zöld saláta kíséretében tálaljuk.
Ha Croque Madame-ot (is) készítünk, nincs más dolgunk, mint egy tükörtojást a szendvics tetejére helyezni. Ebben az esetben a reszelt sajtot jobb a szendvics belsejébe szórni.