home
asdsa
támogatóink

Normandia felfedezése; almatorta 18 éven felülieknek

2014. 02. 16.

tabla.tartenormande.jpglacuisine_TarteNormande1.jpg

Ha eddig kizárólag az 1944-es normandiai partraszállás miatt csengett ismerősen az észak-nyugati francia régió neve, egy harapás a normandiai almatortából garantáltan nagyot fordít majd ezen. A tarte normande (ejtsd tárt normand) a tortaformában megtestesült normandiai identitás. A tarte Tatin-nel (fordított almatorta) fej-fej mellett vannak a leghíresebb francia klasszikus almatorta megnevezéséért folytatott versenyben.

 

A tarte normande a normandiai konyha megkerülhetetlen emlékműve, mely a régió olyan nagyszerűségeit egyesíti, mint crème fraîche, vaj, calvados és alma. Magát a süteményt a kevert tészta, a friss, lédús alma, a calvados és a krémes töltelék ízkavalkádja teszi felejthetetlenné.

Normandia másnéven az alma nagybetűs királysága, ahol minden évszakban egyedül árválkodó almafák vagy épp a gondozott gyümölcsösök alakítják a táj meghatározó képét. Magát a gyümölcsöt, és később a fákat, keletről hozta ide a történelem: már az egyiptomiak és az antik görögök is ismerték, majd a keresztes hadak honosították meg Normandiában.

Napjainkban a normandiai almák 30%-ából készül calvados, 20%-a almalé lesz és a termés feléből cidre (almabor) készül.

A leghíresebb alma alapú szeszesitalért a franciáké a dicsőség. Normandiában már a középkor vége óta készítenek almapárlatokat. A calvados nem pálinka, hanem alma-brandy, hiszen az almabor (cidre) lepárlásából készül és nem az összezúzott gyümölcs erjedésének eredménye. A szőlőbor-párlathoz hasonlóan az almabor lepárlását követően a zamatos nedűt tölgyfahordóban érlelik, fűszerezik, majd 40 fokosra visszahígítják. Az óvatos érlelés folytán a calvados évről-évre finomabb lesz. A calvados osztályozásának is a tölgyfahordóban töltött évek száma szolgál alapul. Magas alkoholtartalmának köszönhetően jót tesz a túlterhelt gyomornak, ezért elsősorban digestif-ként fogyasztják.

Az ital elnevezése 1942-től törvénnyel eredetvédett (AOC-Appelations d'origine controllée). Ahogy a brandy is csak akkor nevezhető konyaknak, ha Cognac vidékén készült és champagne névvel is csak az a szeszesital illethető, melyet Champagne vidékén állítanak elő, úgy az almaborpárlat is kizárólag akkor calvados, ha megfelel a gyártási előírásoknak és Calvados vidékén készítik.

A Normandia partjainál elterülö Calvados térség elnevezésére két teória is létezik. Az egyik történet szerint a spanyol Armada El Salvador nevű hajója a protestáns Anglia meghósítására készült, mikor Normandia sziklás partjainál hajótörést szenvedett. A helyi franciák a könnyű „nyereséget” alma-brandyvel ünnepelték. Később szülőföldjüket a spanyol hajó franciásított nevén eleinte El Calvador-nak, majd le Calvados-nak nevezték. Egy másik magyarázat szerint a régió elnevezése a latin kopasz hát (calva dorsa) kifejezésből ered, ami a jellegzetes tenger felőli partszakaszra utal, illetve a korai tengerészeti térképeken is így nevezték ezt a parti földrészt.

A calvasodról az a hír járja, hogy nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ”lyukat” égessenek vele a gyomorba, vagyis hogy két fogás között felhörpintsenek belőle egy pohárkával és ezzel segítsék az emésztést, valamint csiklandozzák az étvágyat a soron következő fogás előtt.

Normandiaiak és bretonok nagy kedvence a café calva, mely nem más, mint pálinka espressoval szervírozva.

A friss alapanyagokból, gondosan elkészített normandiai almatorta nem más, mint egy harapás Normandiából. Érdemes megkóstolni! 

lacuisine_TarteNormande2.jpg

Hozzávalók:

4-5 darab friss, édes alma

 

Tészta

250 g liszt

110 g vaj

60g porcukor

2 tojás

 

Krém

2 tojás

30 g étkezési keményítő

30 g barnacukor

2 dl crème fraîche (vagy sűrű főzőtejszín)

1 evőkanál Calvados (vagy gyümölcspálinka)

 

Elkészítés:

1. A vajat, a cukrot és egy csipetnyi sót kézi robotgéppel keverjük simára, majd adjuk hozzá az egész tojásokat is, és alaposan keverjük el benne.

2. A lisztet dolgozzuk bele a keverékbe. Gyúrjuk át többszöris, hogy egyenletes tészta-textúrát kapjunk.

3. A tésztát formázzuk golyóvá, és hideg helyen pihentessük legalább fél órát.

4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

5. Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsuk a tésztát kör alakúra, majd helyezzük a kivajazott tortaformába. A tortaforma kibélelésénél a széleken kilógó felesleges tésztát vágjuk le a peremeken.

6. A tésztával kibélelt tortaformát 10 percre a sütőbe tesszük és elősütjük. A tészta ekkor nagyjából átsül, de még világos a színe.

7. Készítsük el a krémes tölteléket: keverjük krémesre a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítőt, a crème fraîche-t és a calvadost.

8. Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházakat és szeleteljük kb. fél centis cikkelyekre.

9. A tölteléket öntsük az elősütött tésztára és rendezzük el az almaszeleteket a torta tetején. Kenjük meg a torta tetjét tojssárgájával.

10. Tegyük a sütőbe és 180 fokon körülbelül 40 percig süssük.

1 komment · 1 trackback

Címkék: klasszikus gyümölcsök desszertek normandia pikardia átlagos költségvetésű költséges

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr815817558

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.19. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Life Hacker | NapiHack · http://lifehacker.blog.hu/ 2014.02.25. 01:37:32

WTF! - nem tudtam mi hiányzik így éjnek évadján... nem mintha nem lennék éhes már alapértlemezésben is, de most itt ez... hmmm... mentettem THX ;)
süti beállítások módosítása