home
asdsa
támogatóink

Grófok eledele - csőben sült krumpliomlós

2013. 04. 05.

tabla_gratin.jpglacuisine_gratennoa3.jpg

A hangzatos nevet viselő francia tejszínes burgonya egyfajta rakott krumpli „à la française”. A híres gratin dauphinois (ejtsd gráten’ dofinoá) egy krumpliból és crème fraîche-ből készített finomság, mely a sütés módjáról és regionális eredetéről kapta nevét. 
A francia gratin csőben sütést jelent, a dauphinois pedig az egykori Dauphiné, délkelet-franciaországi provinciára utal. Dauphiné ma a Lyon-központú Rhône-Alpes régió területéhez tartozik. 

Az eredeti recept nem tartalmaz túl sokféle összetevőt: burgonya, crème fraîche, fokhagyma, só. Ha sajtot is reszelünk az ételbe, máris „átalakul” savojai csőben sült krumplivá. 
Hivatalos történelmi forrás, mely létezését igazolja, a 18. századból maradt fenn. 1788-ban a Clermont-Tonnerre ház hercege, Károly Henrik, vendégelte meg vele a francia Alpok déli lábánál elterülő Gap városának községi elöljáróit. Az ő gratin dauphinois-ját sült madárral, egy úgynevezett kerti sármány-nyal (Emberiza hortulana) tálalták fel. Kerti sármány híján szinte bármilyen húst elbír, kaméleon természete révén köretként jól alkalmazkodik „környezetéhez”.

lacuisine_gratennoa2.jpg
Ahhoz, hogy a megízlelésekor összefusson a nyál a szánkban, elengedhetetlen, hogy a krumpli friss és jó minőségű legyen. Mivel a fokhagyma javarészt meghatározza az étel ízvilágát, érdemes abból is a legjobbat beszerezni. 
A szánkban olvadós érzést azzal érhetjük el, hogy lassan sütjük át a tejszínes burgonyát. Crème fraîche hiányában – ahogy lenni szokott – tejszínt használjunk. Ha a család vonalaira ügyelünk, lehet fele-fele arányban tejjel hígítani, de ha merészek vagyunk, jobb a tejszín; olvadósabb lesz a végeredmény. 
Bon appétit!

lacuisine_gratennoa.jpg
Hozzávalók: 
1-1,5 kg friss sütni való krumpli 
5 dl tejszín 
(tej, amennyiben a hígítást választjuk) 
4-5 gerezd fokhagyma 
só, bors 

Elkészítés: 
1. Hámozzuk meg a krumplikat és öblítsük le őket. 
2. Gyaluljuk vékony karikákra. (Ha tehetjük, ne szeleteljük, hanem gyalut használjunk!) 
3. Készítsük elő a tejszínes öntetet. Egy tálban (legjobb csőrös edényben, amiből könnyen önthető) keverjük el a fűszerekkel és az apróra zúzott fokhagymával. 
4. Vajjal kenjünk ki egy tűzálló edényt. Tegyünk egy réteg krumplit az edény aljára. (Kb. a lereszelt krumpli harmada.) Öntsük le a tejszínnel úgy, hogy ellepje. 
5. Ismételjük a rétegeket, amíg elfogy. Fontos, hogy úgy válasszunk edényt, hogy kb. 3 cm maradjon szabadon, mert sülés közben kifuthat. Annyi tejszínt/tejet használjunk, hogy teljesen ellepje a krumplit. Úgymond „tocsogjon” benne! 
6. 140-150 fokon süssük körülbelül 45 percet. Sülés közben figyeljük, hogy átsült-e. A sütés végén, magasabb hőfokon megpiríthatjuk a tetejét.

lacuisine_gratennoa4.jpg

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: klasszikus alapok olcsó zöldségek főételek tejtermékek provence alpok côte dazur

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr485196749

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.05. 14:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2013.05.15. 20:56:13

Én úgy ismerem ezt a receptet, hogy a fokhagymával csak az edényt kenjük ki, nem tesszük bele a krumpliba, viszont kerül bele egy kis szerecsendió.
Illetve a krumplit ennél, ami a képen van, vastagabbra vágják (kb. 3 mm), és katonás rendben, cserépszerűen rakosgatják egymásra. Állítólag így tutira egyenletesen sül át. És azt is szokták mondani, hogy nem szabad túl magasra halmozni a krumplit, két-három ujjnyi lehet csak. De azt nem tudom, hogy ennek mi az oka.
süti beállítások módosítása