home
asdsa
támogatóink

A csokoládé habos oldala

2013. 02. 02.

tabla.mousse.jpgmousse-3_lacuisine.jpgEnyhe túlzással kijelenthetjük, hogy ami ’habos’, az rossz nem lehet. Gondoljunk csak a kakaóra, a tortára vagy a sörre! A napjainkban egyre gyakrabban emlegetett csokoládé mousse becses francia neve mousse au chocolat (ejtsd mussz o sokolá), azaz csokoládés hab. Azon kevés klasszikusok egyike, mely hazájában régiótól függetlenül bárhol fellelhető.

A konyhaművészetben a mousse alatt egyaránt értenek sós és édes, könnyed állagú, finoman összedolgozott alapanyagokat. A csokoládémousse nem túl sokféle, de annál jobb minőségű alapanyagból készül: felolvasztott csokoládét, folyékony tejszínt vagy felfőzött cukrot, tojássárgáját, habbá vert tojásfehérjét és/vagy tejszínt tartalmaz.

A mousse, azaz hab, szót először 1894-ben használták, de ekkor még sós – főként zöldséges és halas – ételekkel tásították. A XIX. század végén, Henri Toulouse Lautrec francia festőművésznek támadt az a rendívül brilliáns ötlete, hogy a habhoz csokoládét házasítson. A konyhai kísérlet végeredményét csokoládémajonéznek keresztelte.

mousse-4_lacuisine.jpg

A mousse au chocolat napjainkban szerves része az ebéd utáni ún. café gourmand-nak, azaz az ínyencek kávéjának. Ez egy eszpresszó társaságában egy kisebb tálcán vagy tálon elhelyezett, többféle apró desszertfalatkát takar, melyet olyan ízlésesen szolgálnak fel, hogy ha egyszer kipróbáljuk, nagy esély van rá, hogy egy legközelebbi alkalommal is elcsábulunk.

Franciaországban kávézókban és jónevű étteremekben egyaránt fellelhető felejthetetlen desszert-költemény; egyszerre tömény és habkönnyű. Érdemes ott is és otthon is kipróbálni!

mousse-2_lacuisine.jpg

Hozzávalók:

150 g jó minőségű csokoládé

80 g vaj

3 tojás, melyből 2 sárgáját és 3 fehérjét használunk fel

25 g porcukor

1 zacskó vaníliáscukor

 

Elkészítés:

1. Olvasszuk fel a csokoládét egy lábosban, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a vajat.

2. Amint a keverék egyenletes állagúvá válik, keverjünk el benne 2 tojássárgáját.

3. Verjünk fel 3 tojásfehérjét. Amikor habosodni kezd, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd folytassuk a habverést, amíg a hab kemény nem lesz.

4. Óvatos mozdulatokkal keverjük össze a csokoládét a felvert tojásfehérjével.

5. Öntsük edényekbe vagy kelyhekbe és tegyük jó pár órára hűlni a hűtőszekrénybe.

mousse-1_lacuisine.jpg

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: franciaország klasszikus desszertek bretagne loir völgye aquitania limousin auvergne pirenneusok vidéke languedoc provence alpok côte dazur rhône vidéke burgundia champagne lotaringia elzász normandia pikardia átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr115058756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.07. 12:00:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása