home
asdsa
támogatóink

Észak-Franciaországra éhesen

2014. 07. 12.

Fr-222.jpg

Franciaország a történelmi, természeti látványosságok és a gasztronómia eldorádója. Ahogy az ország gasztronómiája nem alkot egységes egészet, úgy az északi területeké sem; régiónként más és más az, amit mi „francia konyhaként” emlegetünk. Megunhatatlan változatossága pont a régiók természeti adottságaiban, a kapcsolódó növénytermesztésben, állattartásban, így a jellegzetes helyi ételekben, italokban keresendő. Észak-Franciaország sokszínűségének felfedezése okot ad egy kis álmodozásra…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország bretagne loir völgye burgundia champagne lotaringia elzász normandia pikardia Île-de-France

Jéghideg házi joghurt-fagyi

2014. 06. 18.

tabla.glace.jpg

fagyi-2_lacuisine.jpg

Semmi kétség nem fér hozzá; beköszöntött a nyár és egy ideig a nyakunkon is marad, úgyhogy jobb elővenni a túlélőfelszerelést és kibabrálni vele…

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország előételek modern gyümölcsök desszertek tejtermékek átlagos költségvetésű Île-de-France

Bretagne a tányéromban! - Galette

2014. 05. 23.

tabla.galette.jpggalette-001.jpg

A galette de sarrasin (ejtsd gálett dö száráze’n) a gallok és bretonok egyik legrégebbi eledele; forró vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel főételként fogyasztanak. A legtradicionálisabb változata reszelt ementálit, sonkaszeleteket és tükörtojást rejt. Bretagne vidékén a galette szóval érdemes óvatosan bánni, mert használta nem következetes: nyugaton vastag édes süteménytésztát vagy vajas kekszet jelent, a gallok vidékén, Ézsak-Bretagneban, pedig kizárólag sós, hajdinalisztből készült palacsintát takar.

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: klasszikus olcsó zöldségek főételek húsok tejtermékek bretagne loir völgye normandia pikardia

Főőőőzünk!!!

2014. 05. 16.

Screen Shot 2014-05-16 at 11.20.11.png

Nagy meglepetésként és egyben megtiszteltetésként ért, hogy a szentendrei Ínyencház főzőiskola háziasszony, Kriszta, megkeresett és felkért, tartsak gyorstalpalót francia ízekről, hangulatokról…

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, legközelebb május 24-én!

http://www.inyenchaz.hu/event-booking.php?eventID=103&serviceID=1&date=2014-05-24

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország szakács gasztronómia

Fácán brabanti módra

2014. 04. 17.

tabla.fácán.jpgfácán-002.jpg

A brabanti módra készült fácánt emlegetik brüsszeli fácánnak is. Francia vetülete mindössze annyi van, hogy a belga szomszédok behatásának eredményeképpen gall barátaink is gyakran fogyasztják. Az eredeti recept azonban a belga konyha remeke, és gyökerei nem is oly messzire, mindössze az ’50-es évekre, nyúlnak vissza.

+tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: főételek húsok burgundia champagne lotaringia elzász költséges nord pas de calais

Avokádós-juhsajtos falatkák

2014. 03. 26.

tabla.avokádó2.jpgacokado-006.jpgA tartine (ejtsd tártin) egyszerű pirítóst jelent. A kis juhsajtos-avokádós harapnivalókat nevezhettem volna canapé-nak (ejtsd kánápé) is. Igen kanapénak! A franciák szava járása szerint canapé minden olyan kis falatka, amit előételként fogyasztanak. Ne keverjük össze a gyerekkorunk babazsúrjaira anyukáink által készített szendvicsekkel. A canapé szó szerint egy falat, amit szendvicsrágás, és -tépés nélkül kultúráltan elfogyaszthatunk. Így nem csak a nézőközönség, de a vendégsereg is komfortosabban érzi magát.

+tovább olvasom

Szólj hozzá!