home
asdsa
támogatóink

A két jóbarát, Reblochon és Tartiflette kalandjai

2014. 09. 15.

tabla.tartiflette.lacuisine.jpgTartiflette_lacuisine-1.jpg

A tartiflette (ejtsd tártiflett) egyfajta rusztikus, hegyvidéki rakott krumpli, mely kizárólag reblochon (ejtsd röbloson) sajttal készül. Az eredetvédett reblochon sajt és a tartiflette elválaszthatatlan egymástól, mondhatni egyik sem létezik a másik nélkül. Csupán harmincéves múltra tekint vissza, mégis Szavoja (Savoie) vidékének emblematikus „klasszikusa”. Minden rosszindulatú vádaskodás nélkül mondhatjuk, hogy a Tartiflette egy jól bevált marketingfogás, melyet a ’80-as években a Reblochon Készítők Szakmai Szervezete a sajt fogyasztásának fellendítése céljából vezetett be a gasztronómia piacára. Az étel így sem veszít semmit dicsőségéből…

A reblochon történte a 14. századig nyúlik vissza, amikoris a földesuraknak jogukban állt a hegyvidéki gazdálkodással foglalkozó parasztokat megadóztatni. A járandóságot évente egyszer kellett megfizetni a tehéncsorda által adott tejeskannák napi száma alapján. Annak érdekében, hogy kevesebb adót kelljen befizetni, a leleményes gazdák az ellenőrök jelenlétében kevesebb tejet fejtek, mint amennyit a tehén adni tudott volna. Távozásuk után „fejezték be” a fejést, azaz másodszor is megfejték a tehenet. Szavojai tájszólással a re-blocher (ejtsd röblosé) ige annyit jelent, mint újra megfejni. A másodszorra megfejt tehén teje ugyan nem volt túl bőséges, de állaga dúsabb és krémesebb volt, mely a sajtkészítéshez jóval kedvezőbb alapanyagnak számított. A markáns ízű reblochon ennek a kis csínynek köszönheti létrejöttét.

A reblochon jellegzetessége, hogy henger formában készítik, mely általában fél kiló, 14 centiméter átmérőjű és 3,5 centiméter magas. Anyaga homogén, színe sárgás-narancsos lehet, zsírtartalma 45% körüli, íze pedig enyhén sós és kifejezetten erőteljes. Az elkészítéstől számítva minimum 15 nap szükséges az érleléshez, de a gyakorlatban általában 6-8 hétig tart az érés folyamata.

A tartiflette a 20. század végén hanyatlásnak induló reblochon sajt fogyasztásának fellendítése okán került az asztalra. Maga a tartiflette szó a szavojai tartiflâ (Provenceban tartifle) szóból eredeztethető, mely krumplit jelent. Az ételt egy évszázados, „péla” névre hallgató csőben sült sajtos, hagymás, burgonyás étel inspirálta, melyet hagyomány szerint hosszú nyelű serpenyőben, azaz péla-ban készítettek. A szavojai lakosság szinte az éttermek étlapjáról ismerhette meg az ételt, ami rövid időn belül elnyerte a lakosság és a turisták tetszését. Hegyvidéki hangulata révén a kezdetektől közkedvelt volt a francia síparadicsomok chalet-iban (ejtsd sálé), vagyis a kunyhó-éttermekben.

A tartiflette kimondottan nehéz, egyben tartalmas, téli egytálétel, melyet a reblochon ízvilága áthatóan meghatároz. Érdemes zöldségköret és fehér bor társaságában tálalni.

A reblochon magyarországi beszerzése kihívás. Javasolt célpontok a Culinaris, Főszersarok, Gourmand de bordeaux vagy a Baldaszti’s polcai lehetnek.

Tartiflette_lacuisine-2.jpg 

Hozzávalók:

250 g eredetvédett reblochon sajt

1 kg burgonya

1 nagy vöröshagyma

3-4 dl főzőtejszín

vaj

só, bors

 

Elkészítés:

1. A krumplit sós vízben félig megfőzzük. Majd meghámozzuk és felkarikázzuk.

2. Az apróra vágott hagymát vajon megdinszteljük, majd összekeverjük a felaprított krumplival.

3. Megborsozzuk. Izlés szerint sózzuk.

4. A krumplit egy hőálló edénybe rétegezzük és leöntjük a tejszínnel.

5. Hosszában félbevágjuk a sajtot és úgy helyezzük a krumpli tetejére, hogy a „kérge” felfelé legyen.

6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

 

+1 tipp:

Kerülhet bele húsos bacon szalonna és fehérbor is.

1 komment

Címkék: klasszikus zöldségek főételek tejtermékek provence alpok côte dazur átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr366699069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfie 2019.05.14. 14:05:48

4 alapanyag kell hozzá és ISTENI, egyik kedvenc receptem lett az évek alatt. :) www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-09-05-2019/ Elég olcsón ki lehet hozni az alapynagokat is, megnézem mi akciós és hol.
süti beállítások módosítása