home
asdsa
támogatóink

Márványos kuglóf, a francia-osztrák világutazó

2014. 08. 06.

tabla.kouglof.jpgkuglóf-2.jpg

Az elzászi eredetű mazsolás sütemény által nyújtott élvezet nem csak a franciák és az osztrákok privilégiuma; mára szinte az egész világot meghódította ez a különleges formájú édesség. Elzász gasztronómiai nagykövete több néven is ismert; gyakran emlegetik, de kevesen tudják helyesen leírni. Kougloff, Kugelhopf, Guglhupf – egy és ugyanaz!

A magas, csavart mintájú formában sütött sütemény hazája Ausztria. A franciák Marie-Antoinettenek köszönhetik a receptet, aki tizenévesen vitte azt magával a francia udvarba. XVI. Lajos francia királlyal kötött házassága az évszázados osztrák-francia ellentétet kívánta felszámolni. A politikai házasságot nem az önfeledt boldogság jellemezte, így nem meglepő, hogy Marie-Antoinette mulatozással és finom ételekkel vígasztalta magát.

A kuglóf a francia vasárnapi reggelik egyik főszereplője. Úgy vélik, akkor a legfinomabb, ha előző este készül és reggelre kellően összeforrnak az ízek.

Délutáni kávék mellett is fel-felbukkan, de remek kísérője egy pohárka pinot noir-nak vagy fűszeres tramini-nek. Az a változata, melyben a mazsolát húsos szalonnadarabkákkal helyettesítik, aperitifként szokott terítékre kerülni.

Egy szó mint száz, finom és a vasárnapi reggelihez meg kell csinálni!

Voilá a recept:

kuglóf-4.jpg

Hozzávalók:

240 g porcukor

300 g liszt

45 g keserű kakaópor

4 tojás

120 g vaj

1 zacskó sütőpor

2 dl tej

 

Elkészítés

1. Egy-egy tálba válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját.

2. A fehérjét verjük kemény habbá.

3. A sárgáját keverjük el a felolvasztott vajjal és porcukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és apránként a tejet. Annyi tej kell hozzá, amíg nyúlós, sűrű tésztát kapunk. Egyenletesen keverjük el, majd osszuk ketté.

4. Az egyik tálban lévő tésztához adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el benne.

5. Mind a két adaghoz adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét és óvatosan oszlassuk el benne.

6. Apránként, felváltva adagolva öntsük a kétféle tésztát kivajazott, kilisztezett kuglóf formába.

7. Előmelegített sütőben, 150 fokon kb. 40 percig süssük.

kuglóf-5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország olcsó desszertek burgundia champagne lotaringia elzász

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr906575567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása