Az elzászi eredetű mazsolás sütemény által nyújtott élvezet nem csak a franciák és az osztrákok privilégiuma; mára szinte az egész világot meghódította ez a különleges formájú édesség. Elzász gasztronómiai nagykövete több néven is ismert; gyakran emlegetik, de kevesen tudják helyesen leírni. Kougloff, Kugelhopf, Guglhupf – egy és ugyanaz!
A magas, csavart mintájú formában sütött sütemény hazája Ausztria. A franciák Marie-Antoinettenek köszönhetik a receptet, aki tizenévesen vitte azt magával a francia udvarba. XVI. Lajos francia királlyal kötött házassága az évszázados osztrák-francia ellentétet kívánta felszámolni. A politikai házasságot nem az önfeledt boldogság jellemezte, így nem meglepő, hogy Marie-Antoinette mulatozással és finom ételekkel vígasztalta magát.
A kuglóf a francia vasárnapi reggelik egyik főszereplője. Úgy vélik, akkor a legfinomabb, ha előző este készül és reggelre kellően összeforrnak az ízek.
Délutáni kávék mellett is fel-felbukkan, de remek kísérője egy pohárka pinot noir-nak vagy fűszeres tramini-nek. Az a változata, melyben a mazsolát húsos szalonnadarabkákkal helyettesítik, aperitifként szokott terítékre kerülni.
Egy szó mint száz, finom és a vasárnapi reggelihez meg kell csinálni!
Voilá a recept:
Hozzávalók:
240 g porcukor
300 g liszt
45 g keserű kakaópor
4 tojás
120 g vaj
1 zacskó sütőpor
2 dl tej
Elkészítés
1. Egy-egy tálba válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját.
2. A fehérjét verjük kemény habbá.
3. A sárgáját keverjük el a felolvasztott vajjal és porcukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és apránként a tejet. Annyi tej kell hozzá, amíg nyúlós, sűrű tésztát kapunk. Egyenletesen keverjük el, majd osszuk ketté.
4. Az egyik tálban lévő tésztához adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el benne.
5. Mind a két adaghoz adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét és óvatosan oszlassuk el benne.
6. Apránként, felváltva adagolva öntsük a kétféle tésztát kivajazott, kilisztezett kuglóf formába.
7. Előmelegített sütőben, 150 fokon kb. 40 percig süssük.