home
asdsa
támogatóink

Avokádós-juhsajtos falatkák

2014. 03. 26.

tabla.avokádó2.jpgacokado-006.jpgA tartine (ejtsd tártin) egyszerű pirítóst jelent. A kis juhsajtos-avokádós harapnivalókat nevezhettem volna canapé-nak (ejtsd kánápé) is. Igen kanapénak! A franciák szava járása szerint canapé minden olyan kis falatka, amit előételként fogyasztanak. Ne keverjük össze a gyerekkorunk babazsúrjaira anyukáink által készített szendvicsekkel. A canapé szó szerint egy falat, amit szendvicsrágás, és -tépés nélkül kultúráltan elfogyaszthatunk. Így nem csak a nézőközönség, de a vendégsereg is komfortosabban érzi magát.

Bár az utóbbi években az avokádó egyre elterjedtebb az európai piacokon, Magyarországon mégis alig akad zöldséges, ahol érett darabokat is beszerezhetünk. A cél érdekében pár nap – esetleg hét – érlelés szükséges, hogy a gyümölcs felhasználhatóvá váljon. Az érett avokádót vajként lehet kenni és kőmagja erőfeszítés nélkül eltávolítható. Az éretlen termések állítólag mérgezőek, így ne nagyon próbálkozzunk velük!

Az avokádó az egyik legrégebbi gyümölcs. Régészeti leletek is igazolják, hogy az inkák és az aztékok már több ezer éve ettek vadon termő avokádót. A gyümölcs a spanyol hódítások során jutott el Európába. Neve is az aztékoktól eredeztethető: az avokádó név az azték achuacatl szóból ered, mely herefát jelent és a fán jellegzetesen párosával csüngő gyümölcsökre utal.

Az avokádófa az olajfához hasonlóan nem tűri a fagyokat és örökzöld. Erősebb hűtés gyümölcseit is károsítja. Kalifornia, Hawaii és Florida előtt a mai napig Mexikó a világ vezető avokádó-termesztő országa. A trópusi gyümölcs legnagyobb fogyasztója az USA, aki Franciaország és Nagy-Britannia követ.

Egyik érdekessége, hogy míg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádóé az idő előrehaladtával csökken. Ha húsát levegő éri, gyorsan oxidálódik és csúnya, barnás vonalak futják át. Hasonlóan az almához, ez a gyümölcs élvezeti értékét nem csökkenti. Az esztétikai veszteség egy kis citromlé használatával könnyel elkerülhető. A kőmag tejszerű nedűje is oxidálódik; a levegővel érintkezve vörösre színeződik. Az indiánok ezt a vöröses folyadékot használták tintának és textilfestéknek.

Az avokádó jótékony hatásainak egyike, hogy a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet. Fehérjetartalma a gyümölcsök között a legmagasabb. Rengeteg béta-karotint, magnéziumot, folsavat, E-, és K-vitamin tartalmaz. Magas olajtartalmánál fogva a kozmetikai ipar is széles körben felhasználja. Kiválóan alkalmas a kiszáradt és érzékeny bőr ápolására, az ekcéma kezelésére, valamint nyugtatja a napsütés okozta bőrpírt.

acokado-004.jpg

 

Hozzávalók

2 db érett avokádó

0,5 csokor piros retek

1/4 citrom leve

150 g juhsajt

1 póréhagyma fehér részének a fele

só, bors

kenyér vagy baguette

 

Elkészítés

1. Hámozzuk meg az avokádókat, szeleteljük apróra és öntözzük meg a kifacsart citrom levével.

2. Aprítsuk fel a póréhagymát, majd keverjük össze az avokádóval és fűszerezzük meg.

3. Botturmixxal pürésítsük.

acokado-001.jpg

4. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel a retkeket.

5. Enyhén pirítsuk meg a kenyérszeleteket.

6. A meleg pirítósokra helyezzük rá a juhsajtot, majd arra a retek szeleteket és a tetejére egy réteg avokádó krémet.

acokado-002.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr195876607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása