home
asdsa
támogatóink

Málna az éjszakában

2014. 03. 10.

tabla.csokisClafoutis.jpgcsokisClafutis-001.jpg

A clafoutis (ejtsd klafuti) fekete köntösben ugyanolyan lenyűgöző, mint ”à la nature”. Kakaós változata olyan, mintha hófehér clafoutis-nk negró változatát látnánk életre kelni. Igazi tömör gyönyör ez a kaméleon-gyümölcstorta.

A franciák örökzöld gyümölcstortája Limousin vidékéről indult hódító útjára a XIX. század környékén. Maga a clafoutis, az Occitan, vagyis a Pirenneusok vidékén beszélt dél-francia nyelvjárás clafir, tölteni szavából eredeztethető, ami az édesség lényegét kitűnően meg is ragadja: a benne rejlő gyümölcsök révén ízvilága a vétlenségig variálható. Csokoládés változata nem klasszikus kivitel, ám az újítás soha nem is volt a francia konyhaművészet ellensége. A lényeg, hogy a klasszikus alapokat tiszteljük, innentől fantáziánk határa a csillagos ég… A clafoutis pontosan attól modern, hogy rohanó világunkban sec-perc alatt elkészíthető. Az egyik legnagyobb kincs korunk háziasszonyának repertoárjában. Nálunk bevált! ☺

csokisClafutis-002.jpg

Hozzávalók:

4 tojás

80 g liszt

80 g cukor

1,5 dl tej

2 dl főzőtejszín

20 g vaj

2 evőkanál kakaópor

300 g málna

50 g étcsokoládé

1 csipet só

  

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

2. Ha fagyaszott málnát használunk, vegyük ki a fagyasztóból, ha frisset, tisztítsuk meg.

3. Keverjük össze a tojást, a cukrot, a felolvasztott vajat, a lisztet, a sót, és apránként adagoljuk hozzá a tejszínt és a tejet.

4. A palacsinta hígságú tésztába dobjuk bele a gyümölcsöt, és a kis darabokra tördelt étcsokoládét.

5. Egy kivajazott sütőformába öntsük bele a tésztát.

6. 180 fokon addig süssük, amíg kocsonyás állaga eltűnik (körülbelül 40 perc). Figyeljünk, hogy ne süssük túl se, mert akkor állaga szárazabb lesz.

7. Hidegen vagy langyosan tálaljuk.

2 komment

Címkék: modern olcsó gyümölcsök desszertek pirenneusok vidéke languedoc

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr735852984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2014.03.16. 10:16:46

20 evőkanál kakaópor?! 2ek vagy 20gramm?

Béres Dávid · http://origophoto.blogspot.com 2014.03.17. 16:54:06

@bonnie: Köszi az észrevételt! Javítottam.
2 evőkanál helyesen :-)
süti beállítások módosítása