home
asdsa
támogatóink

Tökéletes tök!

2013. 10. 01.

tabla_sötőtök.jpgleves-3.jpgManapság az őszi Franciaországban szinte nincs is étterem, ahol ne kínálnának sütőtök krémlevest. A házias ízeket népszerűsítő kis vendéglők és a nagynevű, haute cuisine színeiben tetszelgő puccos éttermek is évről-évre felveszik felülmúlhatatlan élvezetet kínáló ételeik listájára. Bár a franciák nem jeleskednek a leves-evésben, a sütőtök krémlevessel mégis kivételt tesznek. Nem véletlen!

Mióta a világ a világ, a leves az étkezés alapkövét jelenti. A krémesebb levesek a burzsoá konyhaművészetnek köszönhetően a 19. század környékén jelentek meg. A sokszor tíz fogásból is álló lakomákon étkezést megnyitó aperitifként és egyben étvágygerjesztőként kínálták. Szegényebb körökben általában reggel, a nehéz napi munka előtt fogyasztották, háborúk idején pedig nem volt ritka, hogy mindhárom főétkezésre levest tálaltak.

A leves története egyidős a tűzével. Több mint valószínű, hogy a francia „soupe” szó (jelentése leves) az áztatást, mártogatást jelentő ősi „suppa” francia szóból ered, mely arra a kenyérdarabra utal, melyre a zöldséglevest öntötték. A leves és a kenyér kapcsolata vitathatatlan, együttes fogyasztásának szokása a mai napig megtalálható a legtöbb kultúrában.

Az ősszel divatos sütőtök őshazája Közép-, és Dél-Amerika trópusi része. Már az inkák, a maják és az aztékok is rendszeresen fogyasztották. Európa Amerika felfedezése után ismerkedett meg vele és hamar közkedvelt élelmiszerré is vált. Franciaországban a déli részeken termesztik és októbertől, decemberig szüretelik. Igénytelenségének köszönhetően kevés gondozást kíván, de annál több napsütést. Élettani hatásai közül kiemelendő immunerősítő, látásjavító és rákmegelőző hatása.

A sütőtök kalcium, kálium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, karotin, folsav, pantoténsav, A-, B-, C-, és E-vitamin tartalmának köszönhetően egészségmegőrző hatással bír.

Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést és káliumtartalma révén vértisztító, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő hatású. A benne található antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek, valamint a daganatok megelőzéséhez. A karotinoidok a szembetegségek (pl. szürkehályog) kialakulásának kockázatát is csökkentik, valamint az akné kialakulásának megelőzésével szépítik a bőrt.

A sütőtök nemi jellegtől függetlenül csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus kialakulásának kockázatát és hozzájárul az agyi keringés optimális állapotának fenntartásához. A tökmagolajnak azonban van egy olyan speciális - Delta-7 fitoszterol-nak nevezett - hatóanyaga, amely kizárólag férfiak számára jótékony hatású: a prosztata-megnagyobbodás megelőzésében játszik szerepet.

Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos módon felhasználható, még sárga, tölcséres virágai is ehetőek. Készíthető belőle leves, főzelék, sütemény, lekvár vagy ivólé. Minél sárgább a húsa, annál érettebb és édesebb, de íze fajtánként, sőt országonként is változó. Egy jól megválasztott, édes húsú tökkel szinte borítékolható a gasztronómiai győzelem.

leves-2.jpg 

Hozzávalók:

1 kg friss sütőtök

50 gramm póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

20 gramm vaj

3-5 dl csirkehúsleves alaplé (vagy víz + leveskocka)

1 teáskanál tejföl

Szerecsendió, só

 

Elkészítés:

1. A sütőtököt megtisztítjuk, feldaraboljuk és alufóliával borított sütőrácson, 200 fokon körülbelül 30 percig sütjük.

2. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a póréhagymát és karamellizáljuk.

3. Hozzáadjuk a megsült tököt és 2dl csirkehúsleves alaplét, majd közepes lángon egyenletesre keverjük. Megvárjuk, míg felforr. Annyi vízzel higítjuk, amennyi szükséges.

4. Levesszük a tűzről, ízlés szerint fűszerezzük és kézi turmixgéppel pépesre turmixoljuk.

5. Gyorsan sűrűsödik, ezért melegen tálaljuk. Egy kiskanálnyi tejföllel és apróra vágott  póréhagymával díszítjük.

leves-1.jpg

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: franciaország klasszikus zöldségek levesek

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr75544726

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.01. 14:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása