Manapság az őszi Franciaországban szinte nincs is étterem, ahol ne kínálnának sütőtök krémlevest. A házias ízeket népszerűsítő kis vendéglők és a nagynevű, haute cuisine színeiben tetszelgő puccos éttermek is évről-évre felveszik felülmúlhatatlan élvezetet kínáló ételeik listájára. Bár a franciák nem jeleskednek a leves-evésben, a sütőtök krémlevessel mégis kivételt tesznek. Nem véletlen!
Mióta a világ a világ, a leves az étkezés alapkövét jelenti. A krémesebb levesek a burzsoá konyhaművészetnek köszönhetően a 19. század környékén jelentek meg. A sokszor tíz fogásból is álló lakomákon étkezést megnyitó aperitifként és egyben étvágygerjesztőként kínálták. Szegényebb körökben általában reggel, a nehéz napi munka előtt fogyasztották, háborúk idején pedig nem volt ritka, hogy mindhárom főétkezésre levest tálaltak.
A leves története egyidős a tűzével. Több mint valószínű, hogy a francia „soupe” szó (jelentése leves) az áztatást, mártogatást jelentő ősi „suppa” francia szóból ered, mely arra a kenyérdarabra utal, melyre a zöldséglevest öntötték. A leves és a kenyér kapcsolata vitathatatlan, együttes fogyasztásának szokása a mai napig megtalálható a legtöbb kultúrában.
Az ősszel divatos sütőtök őshazája Közép-, és Dél-Amerika trópusi része. Már az inkák, a maják és az aztékok is rendszeresen fogyasztották. Európa Amerika felfedezése után ismerkedett meg vele és hamar közkedvelt élelmiszerré is vált. Franciaországban a déli részeken termesztik és októbertől, decemberig szüretelik. Igénytelenségének köszönhetően kevés gondozást kíván, de annál több napsütést. Élettani hatásai közül kiemelendő immunerősítő, látásjavító és rákmegelőző hatása.
A sütőtök kalcium, kálium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, karotin, folsav, pantoténsav, A-, B-, C-, és E-vitamin tartalmának köszönhetően egészségmegőrző hatással bír.
Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést és káliumtartalma révén vértisztító, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő hatású. A benne található antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek, valamint a daganatok megelőzéséhez. A karotinoidok a szembetegségek (pl. szürkehályog) kialakulásának kockázatát is csökkentik, valamint az akné kialakulásának megelőzésével szépítik a bőrt.
A sütőtök nemi jellegtől függetlenül csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus kialakulásának kockázatát és hozzájárul az agyi keringés optimális állapotának fenntartásához. A tökmagolajnak azonban van egy olyan speciális - Delta-7 fitoszterol-nak nevezett - hatóanyaga, amely kizárólag férfiak számára jótékony hatású: a prosztata-megnagyobbodás megelőzésében játszik szerepet.
Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos módon felhasználható, még sárga, tölcséres virágai is ehetőek. Készíthető belőle leves, főzelék, sütemény, lekvár vagy ivólé. Minél sárgább a húsa, annál érettebb és édesebb, de íze fajtánként, sőt országonként is változó. Egy jól megválasztott, édes húsú tökkel szinte borítékolható a gasztronómiai győzelem.
Hozzávalók:
1 kg friss sütőtök
50 gramm póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
20 gramm vaj
3-5 dl csirkehúsleves alaplé (vagy víz + leveskocka)
1 teáskanál tejföl
Szerecsendió, só
Elkészítés:
1. A sütőtököt megtisztítjuk, feldaraboljuk és alufóliával borított sütőrácson, 200 fokon körülbelül 30 percig sütjük.
2. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a póréhagymát és karamellizáljuk.
3. Hozzáadjuk a megsült tököt és 2dl csirkehúsleves alaplét, majd közepes lángon egyenletesre keverjük. Megvárjuk, míg felforr. Annyi vízzel higítjuk, amennyi szükséges.
4. Levesszük a tűzről, ízlés szerint fűszerezzük és kézi turmixgéppel pépesre turmixoljuk.
5. Gyorsan sűrűsödik, ezért melegen tálaljuk. Egy kiskanálnyi tejföllel és apróra vágott póréhagymával díszítjük.