A zeller ősidők óta ismert nyomelem-, rost-, és vitaminforrás. K-vitamin tartalma kiemelkedősen magas. Mint a legtöbb gumós növény, a zeller is főként télen kerül az asztalra. Már, amelyik háztartásban oda kerül! Készitettünk egy kis kedvcsináló-étvégygerjesztőt, azok számára, akik még nem vették fel a receptlistájukra.
Igazi detox-zöldségként tartják számon, segiti az emésztést és fogyasztása több mint ideális diéta idején is.
A zeller az ernyősök családjába tartozó zöldségnövény, melynek szárát, levélnyeleit, levelét, gumóját és magvait egyarán felhasználják. Kétfajta zellert különböztetünk meg: a szárzellert, melyet a levélnyeleiért és a gumós zellert, melyet túlnövesztett gyökeréért termesztenek.
A ma ismert zeller a Földközi-tenger sós partvidékeiről származik, de ie. 500 évvel már a kinaiak és az egyiptomiak is hasznositották.
A zeller ősi latin neve a XII. századi irásos forrásokban fellelhető, a francia nyelvben azonban csak később, a XVII. században jelent meg. A legrégebbi európai forrás, melyben rábukkanhatunk nem más mint Homérosz Odisszeiaja.
A franciák a zellerszárat szószokba mártva aperitifként, sütve, főzve köretként, de még desszertként is tálalják. A zeller gumóját leggyakrabban rémoulade mártással salátaként fogyasztják. A rémoulade majonézből készitett hideg mártás, melyhez mustárt, kapribogyót, valamint apróra vágott uborkát és petrezselymet adnak.
A zellerfogyasztás talán sehol nem olyan elterjedt, mint Franciaországban. Még gyermekek is fogyasztják! A Papillon (Pillangó) cimű francia fimben a kislány olyan finnyás, hogy egy rendes zöldsaláta helyett a zellersalátát hajlandó csak megenni. Egy zellersalátával a kezünkben érdemes megnézni. Pihentető vasárnap délutáni kikapcsolódás.
Hozzávalók:
1 közepes zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál olivaolaj
friss kapor
só, bors
Elkészítés:
1. A zellergumót megmossuk és meghámozzuk, majd félbe vágjuk és citromos vizbe tesszük, hogy elkerüljük a bebarnulását.
2. A hagymát megpucoljuk és a legkisebb lyukon lereszeljük.
3. Az olajat , a citromlevet és a fűszereket egy tálban összekeverjük.
4. A zellert lereszeljük és hozzáadjuk a hagymát. Az öntettel meglocsoljuk, kaprot apritunk és jó alaposan összekeverjük.
Rémoulade mártással is elkészithetjük. Ebben az esetben ízlés szerint majonézt, mustárt, kapribogyót, apróra vágott uborkát, petrezselymet, sót, borsot szükséges a reszelt zellerhez adnunk. Natúr joghurttal lazíthatjuk, néhány csepp földimogyoró-olajjal pedig még pikánsabbá tehetjük.