home
asdsa
támogatóink

Zeller saláta

2012. 11. 05.

tabla.zellersaláta.jpgZellerSali-lacuisine.jpg

A zeller ősidők óta ismert nyomelem-, rost-, és vitaminforrás. K-vitamin tartalma kiemelkedősen magas. Mint a legtöbb gumós növény, a zeller is főként télen kerül az asztalra. Már, amelyik háztartásban oda kerül! Készitettünk egy kis kedvcsináló-étvégygerjesztőt, azok számára, akik még nem vették fel a receptlistájukra.

Igazi detox-zöldségként tartják számon, segiti az emésztést és fogyasztása több mint ideális diéta idején is.

A zeller az ernyősök családjába tartozó zöldségnövény, melynek szárát, levélnyeleit, levelét, gumóját és magvait egyarán felhasználják. Kétfajta zellert különböztetünk meg: a szárzellert, melyet a levélnyeleiért és a gumós zellert, melyet túlnövesztett gyökeréért termesztenek.

A ma ismert zeller a Földközi-tenger sós partvidékeiről származik, de ie. 500 évvel már a kinaiak és az egyiptomiak is hasznositották.

A zeller ősi latin neve a XII. századi irásos forrásokban fellelhető, a francia nyelvben azonban csak később, a XVII. században jelent meg. A legrégebbi európai forrás, melyben rábukkanhatunk nem más mint Homérosz Odisszeiaja.

A franciák a zellerszárat szószokba mártva aperitifként, sütve, főzve köretként, de még desszertként is tálalják. A zeller gumóját leggyakrabban rémoulade mártással salátaként fogyasztják. A rémoulade majonézből készitett hideg mártás, melyhez mustárt, kapribogyót, valamint apróra vágott uborkát és petrezselymet adnak.

A zellerfogyasztás talán sehol nem olyan elterjedt, mint Franciaországban. Még gyermekek is fogyasztják! A Papillon (Pillangó) cimű francia fimben a kislány olyan finnyás, hogy egy rendes zöldsaláta helyett a zellersalátát hajlandó csak megenni. Egy zellersalátával a kezünkben érdemes megnézni. Pihentető vasárnap délutáni kikapcsolódás.

 

Hozzávalók:

1 közepes zellergumó

1 fej vöröshagyma

1 teáskanál citromlé

1 teáskanál olivaolaj

friss kapor

só, bors

Elkészítés:

1. A zellergumót megmossuk és meghámozzuk, majd félbe vágjuk és citromos vizbe tesszük, hogy elkerüljük a bebarnulását.

2. A hagymát megpucoljuk és a legkisebb lyukon lereszeljük.

3. Az olajat , a citromlevet és a fűszereket egy tálban összekeverjük.

4. A zellert lereszeljük és hozzáadjuk a hagymát. Az öntettel meglocsoljuk, kaprot apritunk és jó alaposan összekeverjük. 

Rémoulade mártással is elkészithetjük. Ebben az esetben ízlés szerint majonézt, mustárt, kapribogyót, apróra vágott uborkát, petrezselymet, sót, borsot szükséges a reszelt zellerhez adnunk. Natúr joghurttal lazíthatjuk, néhány csepp földimogyoró-olajjal pedig még pikánsabbá tehetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország előételek klasszikus modern olcsó zöldségek főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr994886172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása