home
asdsa
támogatóink

Lazacos Monsieur

2012. 03. 01.

A párizsi bisztrók sztárja visszatér! Az eltűnt idő nyomában c. regényfolyam II. kötetében (Proust - Bimbózó lányok árnyékában) mellékszereplőként felbukkanó harapnivaló már az 1900-as évek elején nagy sikernek örvendett. Bisztrós fellépései során klasszikus megjelenés jellemzi: toast kenyér benne egy szelet sonkával, valamint reszelt sajttal a tetején. Gyakran Croque Madame kíséretében érkezik, aki kivétel nélkül mindig tükörtojást visel fejdíszként.

Monsieur Croque 1910-ben Párizsban, a Capucines sugárút egyik bisztrójában látta meg a napvilágot. Legfőbb velejáróját maga a reccsenést idéző hangutánzó szó, a „croque” (ejtsd krok), ropog, ropogtat szó fémjelzi, mely mellé a Monsieur egy véletlen folytán ragadt oda. Az említett bisztróban az egyik vendég egy szerény töltelékű, ropogós pirítóst rendelt. A fiatal és udvarias pincérfiú minden mondat végére odabiggyesztette a Monsieur megszólítást. Nem is tudta, hogy ezzel névadójává válik egy egyszerű, ám igen nagyszerű, és a végtelenségig variálható eledelnek.

A klasszikus Monsieur sonkából és Gruyère vagy esetleg ementáli sajtból készül. A kenyeret serpenyőben vagy sütőben sütik ropogósra és leggyakrabban saláta kíséretében fogyasztják. Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyère sajt) mártással megspékelve dúsíthatjuk az élvezeteket. Nem diétás, de ultra gurmand eredményhez jutunk!

A Croque Madame „megszólítás” egy szimpla asszociáció eredménye: a franciákat egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra emlékeztette a tükörtojás. Ropogósék családja Croque Mademoiselle-lel teljes. A kishölgy felmenőinél könnyedebb étek, egyben ő a vegetáriánusok kedvence: sonka helyett kenhető sajtot, metélőhagymát, uborkát és salátát tartalmaz.

A mi ajánlatunk a füstölt lazacos Croque Monsieur, melyet francia körökben Norvégiai vagy Lazacos Monsieur néven is tisztelnek. Száz szónak is egy a vége; asztalhoz emberek!


Hozzávalók:

8 szelet toast kenyér

4 szelet füstölt lazac

8 szelet lapka sajt

100g reszelt Gruyère sajt (ha nincs, ementáli)

Egy kevés tejföl (Ha be tudjuk szerezni, crème fraîche lenne az ideális.)

Vaj

Sütőpapír

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180-200 oC-ra.

Vajazzuk meg mind a 8 szelet kenyeret.

Tegyünk 4 megvajazott szelet kenyérre egy szelet sajtot, egy fél szelet lazacot, majd egy újabb szelet sajtot, végül egy lazacot, és fedjük le egy megvajazott szelet kenyérrel.

Kenjük meg a kenyereket egy-egy kiskanál crème fraîche-sel vagy tejföllel, majd szórjuk rá a reszelt sajtot.

Körülbelül 10 percet süssük 160 oC-on. Célszerű sütőpapírt használni.

Melegen, zöld saláta kíséretében tálaljuk.

 

Ha Croque Madame-ot (is) készítünk, nincs más dolgunk, mint egy tükörtojást a szendvics tetejére helyezni. Ebben az esetben a reszelt sajtot jobb a szendvics belsejébe szórni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: előételek tejtermékek halak és tenger gyümölcsei átlagos költségvetésű Île-de-France

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr54279701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása