home
asdsa
támogatóink

Jéghideg pudingkirálynő

2011. 12. 08.

A flan nem más, mint a pudingok királynője. Azért mondom ilyen meggyőződéssel, hogy királynőről és nem királyról van szó, mert még tinédzser koromban franciatanárnőm egy kreált definícióval ütötte el a névelők nemére vonatkozó igen sok hezitálást okozó kérdéseim élét. Azt állította, „minden, ami jó, kellemes, szép vagy finom, az nőnemű.” Két kivételt azért Ő is felfedezett; a bort és a csokoládét. Ezen felismerését cseppet sem áll módomban megcáfolni, de a definíció pontosítása érdekében pár kiegészítést az évek alatt jómagam is tettem. Úgy vélem, a hímnemű flan is egy a kivételek közül, akit mindezek örömére önhatalmúlag királynővé is avanzsáltam.

A flan parisien Párizs cukrászművészetének ennivaló gasztro-szülöttje. Már a középkorban készítettek flanokat, melyek a mai napig mind sós, mind édes formában örvendeztetik a francia közönséget. A flan amúgy nem egy szimpla puding, inkább egyfajta sós vagy édes torta, melynek hagyományos tojáskrémes töltelékét a franciák szezonális gyümölcsökkel vagy kényük-kedvük szerint bármivel szabadon variálnak. Gyakori a vaníliás, mazsolás, gyümölcsös ízesítés, de szárnyasmáj, esetleg tenger gyümölcsei is dúsíthatják a tölteléket.

A legjobb flanokat cukrászmesterek készítik. Egy jókora, vaskos szelet ára olyan 1,5-2 euró körül mozog, de az átszámítást senkinek sem javasolt, mert az eredetit egyszer mindenképp meg kell kóstolni. Arról nem is beszélve, hogy egy harapás flan, felér egy „harapás Párizzsal”, és ugyanmár, hányan mondhatják el magukról, hogy Párizst nem csak látták, hanem ízeiben is megkóstolták?! Megéri az árát!

Addig is, amíg nem utazunk Párizsba, invitáljuk Őt magát saját konyhánkba!

 

Hozzávalók:

5 dl tej

1 dl víz

4 tojás

110 gramm porcukor

80 gramm vanília ízű pudingpor

1 vaníliarúd

1 zacskó leveles tészta

2 evőkanál barnacukor

vaj

 

Elkészítés:

1. Egy lábosban forraljuk fel a vizes tejet és kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét.

2. Amíg melegszik, villával verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a porcukrot, a pudingport és keverjük csomómentesre.

3. Folyamatos kevergetés mellett öntsük vékony sugárban a felforralt vizes tejbe. Újra forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

4. A leveles tésztát tegyük egy kivajazott, kilisztezett tortaformába és öntsük rá a tölteléket.

5. Előmelegített sütőben 190 oC-on körülbelül 40 percet süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával fedjük le.

6. A sütés vége előtt 5 perccel szórjuk meg a tetejét barnacukorral és pirítsuk rá.

7. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 1-2 órára tegyük a hűtőbe. Jéghidegen tálaljuk!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország klasszikus desszertek tejtermékek átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr903446384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása