home
asdsa
támogatóink

Sajtfelfújt

2011. 09. 29.

Nem kell úgy felfújni a sütés-főzést! Vannak ételek, amiket sec perc elkészíthetünk.

A soufflé (ejtsd szuflé) egy sokoldalú francia finomság, mely már nevében is kifejezi az étel leglényegesebb tulajdonságát: a francia szó „felfújt”-at jelent. „A nem bírja szuflával” kifejezést is a francia souffler igéből eredeztetik. Mindenesetre jobb, ha a konyhai kiképzésben mi hősiesen helytállunk, és azt bírjuk szuflával, mert meglátjuk, nem is kell olyan nagy gasztro-tudomány ahhoz, hogy gyorsan finomat készítsünk a családnak!

Ha konyhai sikerélmények híján vagyunk, kezdjük egy jó kis sajtfelfújttal a bemelegítést! Csupán csak néhány alapelvet kell betartanunk:

-        A sütőformákat jól vajazzuk ki ecsettel, újjal ne nyúljunk hozzá!

-        Sütés közben tilos a sütőt nyitogatni!

-        A sütőből kivéve rögtön tálaljuk; kihűlve összeesik!

Ha elsajátítottuk az alaprecept csínját-bínját (besamelmártás és kemény habbá vert tojásfehérje), szó szerint a végtelenségig variálhatjuk ezt a gasztronómiai csodát. Lehet sós, édes, zöldséges, vagy gyümölcsös.

A soufflé múltjáról keveset tudunk, a sajtéról már annál többet. A sajtkészítés egyidős az állattartással. A tejgazdálkodásban először az aludttej jelent meg, majd a szakma tudói apránként rájöttek, hogy minél kevesebb vizet tartalmaz a tej „ivadéka”, annál tovább megőrzi szavatosságát. Apránként kezdett alakulni a préselt sajtok tudománya, majd a kecskesajt készítés szakértőinek, a szaracénoknak, betörésével tovább finomodott a sajtgyártás folyamata Franciaországban. A XX. század nagy felfedezése, a pasztörizáció, nagyban hozzájárult a sajtkészítési technológiák továbbfejlesztéséhez, valamint lehetővé tette a sajt szavatossági idejének meghosszabbítását. Franciaországban mára mintegy 500 különböző sajtot gyártanak, így garantált, hogy mindenki talál olyat, ami nemcsak ízlése, de szaglása számára is megfelelő.

Soufflét leginkább saláta kíséretében fogyasztanak, de mindenki saját kénye-kedve szerint variálhatja menüsorát.


Hozzávalók 4 fő részére:

25 gramm vaj

25 gramm liszt

125 ml tej

1 kiskanál mustár

150 gramm reszelt sajt (mi ementálival készítettük)

apróra vágott friss bazsalikom és snidling

3 nagy tojás, sárgája-fehérje szétválasztva

só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:
 

1.    Melegítsük elő 180 oC-ra a sütőt, vajazzuk ki előre a sütőformákat!

2.    Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt pirítsuk meg. Apránként adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre.

3.    Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a mustárt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, az apróra vágott zöld fűszereket, és a többi fűszert.

4.    Míg felverjük a tojásfehérjét, kicsit hagyjuk kihűlni.

5.    Ha ezzel megvagyunk, apránként, finoman, de határozott mozdulatokkal keverjük bele a tojáshabot. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön nagyon össze!

6.    Öntsük a kivajazott formákba és tegyük be a sütőbe! 180oC-on körülbelül 20-25 percig süssük.

7.    A sütőt ne nyissuk ki, és ha kész, azonnal tálaljuk!

 

2 komment

Címkék: előételek klasszikus zöldségek tejtermékek provence alpok côte dazur átlagos költségvetésű

A bejegyzés trackback címe:

https://lacuisine.blog.hu/api/trackback/id/tr973262509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ada1981 2011.09.30. 12:51:42

Hmmm..nagyon jól hangzik, már a kép alapján is úgy döntöttem, hogy a hétvégi menüsorba felveszem! :) Egy kérdésem van viszont: Hogyan csináljam, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája? :) Az ehhez hasonló ételek készítésekor mindig elkövetem ezt a hibát, és nem tudom hol hibázok? Köszi, és hajrá, nagyon tetszik a blog! :)

BéresDávid 2011.11.11. 13:32:57

Szia Adri,
szóban már elmondtam, de azért legyen nyoma a blogon is:
szóval, ne aggódj nem fog kicsapódni a sárgája. El kell keverni a 3-as pont szerint. A fehérje felverése meg biztos vagyok benne, hogy nem fog gondot okozni. Lehet, hogy az 5-ös pontnál nem kevered össze megfelelően a habot a többi összetevővel? hm, gyakorolni kell. De biztos vagyok benne, h menni fog, ne add fel! :)
süti beállítások módosítása